A végrehajtó kiűrítette a VAM Design Centert a Király utcában. A budakeszi SZELLEMHÁZ titkaira is fény derülhet ennek kapcsán? 1.rész

A Metropol online február 5-i számában jelent meg ez a hír http://www.metropol.hu/kultura/cikk/1281798-kiurult-a-vam-design-center, mely talán egy tisztázó folyamat kezdete lehet Budakeszin, és elvezethet oda, hogy a Kossuth utca sarkán álló 3000m2-es „szellemház” titkai nem lesznek tabu témaként elrejtve előlünk és előbb-utóbb az épület is szerves, élettel teli része lesz városunknak. Sokan persze azonnal feltehetik a kérdést: Miért, mi köze van a két épületnek egymáshoz? Nos, egyszerű a válasz. A két épület tulajdonosi-üzemeltetői köre igencsak egynek mondható. Vagy egynek VOLT mondható? Kuszák a szálak.  Honlapunk, mely ”csak” egy budakeszi családi magazin és nem egy oknyomozó újság, most sem kezd lázas kutatásba, mindössze annyit tesz, hogy azokból az információkból, melyek nyilvánosak, feltesz néhány kérdést és levonja a következtetéseit.
 
 
„Kiürült a VAM Design Center. Elérkezett a végjáték.” Ilyen címmel jelent meg minap az a cikk, melyből megtudhattuk, hogy megszűnt az ismert fővárosi kiállítóhely a 6. ker. Király utca 26. sz. alatt. A kiállítótermet működtető cégről, a VAM Design Kft.-ről  jelen pillanatban semmit nem lehet tudni.
 
A VAM Design Kft. 1999-ben vásárolta meg az önkormányzattól, az 1840-ben, Hild József tervezte épületet, melyet Jálics Ferenc András borkereskedő rendelt meg a nagyhírű építésztől, borháznak. Sokáig ez volt az épület rendeltetése, majd később lakóházként működött. A házat az 1999-től tulajdonos VAM Design Kft.  a homlokzati rész megtartásával, a ház műemlék jellegét tiszteletben tartva, de mégis sok új ötlettel átalakítva építette újjá 2007-ben. 
 
Több újszerű, nagy feltűnést keltő kiállítás rendeztek itt ezekben az években. 2008-ban a”Bodies”, 2012-ben a „Bodies 2” tárlatot, 2009-ben a „Tutenhamon kincse”, 2011-ben a „Vincent van Gogh álmai” kiállításokat. Jelenleg, január közepe óta az épület bejáratán egy tábla lóg, „A központ technikai okok miatt zárva.”
 
A külső szemlélő számára tehát ez a hely egy sikeres kiállítóhely látszatát keltette, de közben változások állottak be a tulajdonviszonyokban. 2006-ban már az R. Porat Kft. volt a tulajdonos, a VAM Design Kft. tehát már csak bérelte a házat és emellett ők adhatták albérletbe a helységeket, így többek között 30 irodát is.
 
2015. január 13-án egy korábbi jogerős döntéssel a végrehajtó kiürítette az ingatlant és azok kulcsait átadta a tulajdonos R.Porat Kft.-nek. A VAM Design Kft. vezetése már régóta nem fizette a bérleti díjakat.
 
Ami meglepő, a VAM Design Center honlapján most sincs nyoma bármi változásnak, legfeljebb az érzékelhető, hogy nem frissül a weboldal és a munkatársak telefonjai, az e-mail elérhetőségek nem élnek.
 
 
Jelenleg tehát ez a helyzet a Király utcai kiállító teremmel. De mi van az ugyancsak a VAM Design Kft.-hez, ugyanazon tulajdonosi körhöz köthető budakeszi SZELLEM HÁZZAL, a Fő utca és Kossuth Lajos utca sarkán, szemben a művelődési központtal ?
 
Erről a cikk második részében fogok írni. 
 
Fotóforrás: Wikipédia
                 Horváth Jenő
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.