Vica mama konyhája. Itt a spárgaszezon!

Spárga a királyok eledele szokták mondani, mert XIV. Lajos francia király megparancsolta kertészének, hogy mindig legyen az asztalán - annyira szerette -  e kérésnek engedelmeskedve dolgozta ki kertésze a  speciális melegágyas termesztési módszert amivel forradalmasította s spárgatermesztést, és lett mindenki számára elérhető zöldség. Kalóriaszegény, dúskál a C, B, E, K vitaminban, de kálium, magnézium, vas is bőven van benne. Én bevallom sokáig nem szerettem, főleg azért mert sok idő és macera volt a pucolgatása…
 
Aztán megtudtam a titkot: a zöld spárgát pucolni sem kell, a fehéret meg zöldséghámozóval vékonyan gyorsan meg lehet szabadítani a kesernyés hártyától. Ma vettem is gyorsan egy köteg zöld s egy köteg fehér spárgát és egyszerűen megsütöttem.
Már régóta szeretném megírni, hogy hála a Budakeszin  élő és alkotó  Lőrincz Éva keramikus-fazekas mesternek, szert tettem egy nagy kerek kerámia edényre, - amit kimondottan nekünk a 7 fős családra méretezett- melyben rendszeresen sütök zöldséget, húst, felfújtat. Gyorsan megsül benne az étel, csodásan összeérnek benne az ízek s gyönyörű dísze a tálalásnál az asztalnak. 
Most is e remek edényt használtam, s javaslom mindenkinek, szerezzen be egyet! (Kitűnő ajándék bármilyen alkalomra! )
 
Sült spárga  - afrikai harcsafilével -  (de bármilyen hússal, hallal jó elkészíthető)
 
Hozzávalók 5-6 főre:
 
500 -500 g  fehér és zöld spárga
4 nagyobb répa (én csak az legkisebb lányom kedvéért raktam bele, a sültrépa a kedvence)
1 póréhagyma 
1 fej újfokhagyma 
1 nagyobb  afrikai harcsa filé 
kis olívaolaj (én spray-t használtam igen praktikus)
só, citromkarika a díszítéshez és ha van kéznél akkor egy kis citromfű 
 
Elkészítés:

Megpucolom a répát és a póréhagymát, felkarikázva berakom a kerámiaedény aljára úgy, egyik félbe a hagymát, másikba a répát. Ráfújok egy-két fújás olíva olajat  és megsózom. Erre teszem a megpucolt spárgát, fejjel ellentétes irányba a zöldet, és a fehéret. Erre is szórok egy kis sót és olajat, majd lefedve berakom 160 C-ra a sütőbe. Kb. fél óra múlva egyszerűen rárakom a besózott harcsafilét amire rátűzöm  a zsenge fokhagyma fejet keresztben karikákra vágva és az apróra vágott citromfüvet és további fél órát sütöm lefedve, majd 10 percet fedő nélkül pirítom. Kívül roppanós belül vaj puha lett a spárga és a répa, a hagyma szétfőtt jó kis csatni-szósz lett belőle. 
 
Köretnek krumplipüré készült hozzá.  
 
Könnyű, finom, különleges étel, próbálják ki, megéri!
 
Vica Mama

 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás