Vica mama konyhája. Karácsonyi hal - ahogy mi esszük már generációk óta

Mióta az eszemet tudom, mindig halat eszünk Szenteste, ősi, bácskai recept alapján készítve. Én a titkot nagyapámtól lestem el, ő volt a családi recept őrzője. Két éve, mikor sajnos már Nagyapó nélkül terveztük a Karácsonyt, feltettem a költőinek szánt kérdést kis családomnak, hogy mit együnk Szenteste, a két nagyobb gyermekem gondolkodás nélkül rávágta: - Anya rácpontyot, ahogy Nagyapótól tanultad, az már hagyomány!
 
Miért is eszünk halat Karácsonykor? Egyik  magyarázat, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A hal motívum a kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű, mivel nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik követik Krisztust. A karácsonyi halevés magyarázata másrészt  a néphagyományban is megtalálható. A gyors mozgású fürge hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek (ezért mondta drága nagyapám mindig, hogy rendes pikkelyes halat vegyél lányom, ne azt az agyontenyésztett tükörpontyot) bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.
 
A mi rácpontyunk – ami nem azonos a klasszikus rácponttyal - nagyon egyszerű és igen gyorsan elkészíthető.
 
Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg ponty (lehetőleg pikkelyes) egészben fej nélkül
1,5 kg krumpli 
30 dkg rizs
2 kicsi paradicsomkonzerv
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl 
2 evőkanál pirospaprika
1 vöröshagyma 
 
Elkészítés:
Halat megtisztítom (éles késsel lekaparom a pikkelyeket), megmosom. A halat  belül és kívül is besózom. A krumplit megpucolom és félpuhára főzőm. A rizst is megfőzőm, de azt se teljesen puhára. Ezután elkészítem a szószt. Kockára vágott szalonnát kiolvasztok, megpirítom benne a kockára vágott hagymát, majd belerakom a paradicsomszószt, a tejfölt és egy kis vizet, ha nagyon sűrű, majd felforralom. A félpuhára főtt krumplit egy nagy kivajazott tepsi felébe karikázom, a másik félbe teszem a rizst, erre rákerül az egész  hal, majd az egészet beborítom a paradicsomos - paprikás - hagymás - szalonnás szósszal. A sütőben 180 C- on készre sütöm (kb. 1-1,5 óra).
 
Praktikus, mert délelőtt gyorsan elkészíthető és aztán körettel együtt sül, míg megjönnek  az angyalok. Látványra nem olyan szépséges, de nálunk - mivel mindenki nagyon szereti a halat - nagy sikere van. Aki netán nem szereti a halat, az jóllakik a ropogósra sült krumplival és rizzsel, meg a hozzá tálalt savanyúsággal. Ma  csináltam egy  tepsivel, hogy legyen mit lefotózni, s vacsora után a gyerekeim ujjongva jegyezték meg, hogy lehet Karácsony nélkül is rácpontyot csinálni!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás