Vica mama konyhája. Menü hétvégére

A szomorú idő hétvégére naposra fordul, így gondolom mindenki a szabadba vágyik s nem akar sok időt a konyhában tölteni. Így most könnyű és gyorsan elkészíthető ebédet javaslok,  ami nem csak finom, de egészséges is, és nem kerül sokba!
Én kipróbáltam, a gyerekek imádták, mindenkinek ajánlom. Próbálja ki, nem fog csalódni! 
 
 
 

Zöldségleves májgombóccal

Mennyiség (5-6 főre)

Ár

Zöldborsó mirelit 450 g 199,-Ft
Sárgarépa 4-5 db 120,-Ft
Újhagyma vagy vöröshagyma 2 db  80,-Ft
Egy csokor petrezselyem   kertből
Csirkemáj 300 g 240,-Ft
Tojás  3 db 150,-Ft
Búzadara 4-5 evőkanál  30,-Ft
Só, bors   Összesen: 820,-Ft
Póréhagymás
Csirkeragu
   
Csirkemell 500 g 700,-Ft
Póréhagyma 3 db 510,-Ft
Főzőtejszín 500 ml 370,-Ft
Barna és fehér rizs 200-200 g 200,-Ft (fajtától függően)
Liszt (fehér v. teljes kiörlésű) 2-3 evőkanál 20,-Ft
Mangalicazsír v. olaj 1 nagy evőkanál  
Só, fehér bors ízlés szerint   Összesen: 1800,-Ft
Gyümölcsös krémes    
Tojás 8 db 400,-Ft
Cukor 125 g 35,-Ft
Liszt 8 evőkanál 20-25,- Ft
Vaj 80 g+ a tepsi kikenéséhez 250,- Ft
Tej 5 dl 100,- Ft
Vaniliás cukor 2 zacskó 120,- Ft
Gyümölcs- mandula 100-50 g 300-300,- Ft
Lekvár 5 nagykanál 100,-
    Összesen: 1630,-
    Mindösszesen: 4250,-

Zöldségleves májgombóccal: Miután megpucoltam és felkarikáztam  a répát és az  újhagymát, egy csepp (kiskanál) olajon vagy zsíron megpirítom,  belerakom a borsót, s felengedem 1,5 dl vízzel. Míg felforr, összerakom a májgaluskát:, a tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem, majd a sárgáját összekeverem botmixerrel az apróra vágott csirkemájjal, majd hozzákeverem  az apróra vágott hagymát, petrezselymet , és végül az egészet sózom, borsozom ízlés szerint. A májas masszát finom mozdulatokkal kanállal összekeverem  a tojásfehérjehabbal, és kanalanként hozzáadom a  búzadarát. Eközben felforr a leves, lassú tűzön forralom, míg megpuhulnak a zöldségek (figyeljünk, hogy ne főzzük túl, inkább maradjon roppanós a répa), majd ismét nagy lángon,  kanállal beleszaggatom a májgaluskákat, melyek 1-2 perc alatt megfőnek. A  májgaluska akkor jó,  mikor feljött a leves felszínére. Petrezselyemzölddel tálalom. Elkészítési idő: max. 15 perc előkészítés, és 20 perc főzés.

 
Póréhagymás csirkeragu: A póréhagymát megmosom, megtisztítom (azért is szeretem a póréhagymát, mert a tisztítása igen gyorsan megy) felkarikázom, csirkemellet kockára vágom. A fél adag póréhagymát egy kanál olajon v. zsíron megpirítom a csirkemellkockákkal, majd felöntöm a tejszínnel, s a két kanál liszttel besűrítem, 1-2 dl vízzel hígíthatom, könnyebb lesz a szósz. Ízlés szerint sózom, s fehér borssal pikánssá varázsolom.  A póréhagyma másik felét hozzáteszem 5 percig együtt, kis lángon főzöm készre. Azért teszem a végén hozzá a pórét, hogy minél roppanósabb maradjon.  Kevés ideig főjön, hogy a vitaminok benne maradjanak. Köretnek a, barna és fehér  rízst  összekeverem és együtt az egy db. egész vöröshagymával (finom ízt ad) és sóval együtt puhára főzöm. Ezt érdemes a ragukészítés előtt odarakni, mert mire a ragú kész, a rizs is megpuhul. Elkészítés: max. 30 perc. 
 
Gyümölcsös krémes: Egy nagy, magas falú tepsit kikenek vajjal, majd rácsosan a tepsi aljára kenem a lekvárt. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, s hozzáadom a tejet és az olvasztott vajat. A felvert fehérjét óvatosan hozzáadom, hogy ne törjön össze a hab, majd finoman -mint a piskótatésztánál- kanalanként hozzákeverem a lisztet. A masszát beöntöm a tepsibe, s a gyümölcsöt (én áfonyát raktam) és a vágott mandulát rászórom. Nem előmelegített sütőben kb. 160 C-on, 50 alatt megsütöm. Akkor jó, ha már nem rezeg, mint a kocsonya. Kihűlés után tálalom. Az a helyzet, hogy a kész süteményt nem sikerült lefényképeznem, mert mire feltöltődtek az elemek, már rég üres volt a tepsi...  Elkészítés: 20 perc előkészítés + kb. 50 perc sütés.
 
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás