Vica mama konyhája. Téli zöldség - vitamin kavalkád

Szeretem a telet, azaz minden évszakot szeretek...amin nem tudunk változtatni azt jobb ha örömmel elfogadjuk, nagyokat kirándulunk a hidegben és élvezzük a csizmánk alatt ropogó havat,  a ködös-nyirkos napokon estéken főzünk, sütünk valami nagyon finomat, egészségeset.
Mert ilyenkor télen sem kell lemondanunk a vitamindús ételekről, csak fel kell fedezzük a téli zöldségeket és el kell engedjük a fantáziánkat, hogy ne csak a klasszikus „nem szeretem” ételekben gondolkodjunk, mint mondjuk a kelkáposzta főzelék.
Az elkövetkező hetekben Vecsei Anettel közösen szeretnénk kedves olvasóinkkal megismertetni és megszerettetni a hazai, télen is könnyen beszerezhető, jól tárolható vitamindús zöldségeket, mint a:
 
- kelkáposzta 
- kelbimbó
- fehér és lilakáposzta
- sütőtök
- cékla
- répa, zeller, fehérrépa
- különböző féle-fajta hagymák 
- remek retkek (jégcsap-,  fekete retek stb..)
- és a renget fajta gomba ami télen is mindig kapható.
 
Oldalas vegyes zöldségágyon
 
Az ihletet az adta, hogy kezdenem kellett valamit azzal a rengeteg zöldséggel, amit a fenti kép  kedvéért összevágtam  és épp akciós volt a közeli boltban az oldalas, amin imádnak a gyerekeim cuppogni, így vettem belőle.
 
Hozzávalók:
 
- fél lila káposzta
- fél kelkáposzta
- 1 póréhagyma
- pár szem kelbimbó 
- 1 cékla
- néhány fej gomba 
- 1 kg oldalas
- római kömény, só, bors  és 1,5 dl száraz fehér bor 
- nagy római edény, vagy vasedény de jénai tál is jó, bármi amit le lehet fedni és sütőbe tehető
 
Elkészítés

 

A káposztákat kb. 1 cm csíkokra vágom, a pórét felkariázom, a céklát felkockázom, és mindezt összekeverem kis (pár csipet) sóval és örölt római köménnyel (nagyon jó füsös ízt ad, és csökkenti a káposzta esetleges puffasztó hatását). Az oldalast besózom, borsozom, s felét a római tál aljára teszem. Ráteszem nyersen a felvágott zöldségeket, rádobom a pár kelbimbót és gombát egészben, s tetjére rakom a maradék oldalast. Alaposan nyomjuk össze a zöldségeket, s legyen jól tele a tál, mert a sütés alatt igen összeesik. Az egészet meglocsolom a fehérborral és 1 dl vízzel. Lefedem és 1 órára beteszem lefedve a sütőbe,180-200 C-ra. 
1 óra múlva megnézem, hogy a felül lévő oldalasok megpuhultak-e, s ha igen, akkor még 10-15 percig sütöm fedél nélkül  is, hogy szépen mepiruljon a teteje.
A zöldség jól megpuhul a bor - víz párában (az alkohol elfő), és az alulról -  felülről kisülő oldalas zsír különleges ízt varázsol neki. 
Azért azt is le kell írjam, hogy a két nagyobb gyerekem előszőr idegenkedve piszkálta a vegyes zöldség sültet (egyedül a gombákat ették) és közölték, hogy kérnek egy kis kenyeret az oldalashoz, de miután rávettem őket arra, hogy legalább kostólják meg, rájöttek, hogy nem is rossz.
 
Próbálják ki,  nem bánják meg!
 
+ 1 tipp: bármilyen más zöldséget, krumplit is rakhatnak bele, s amiről tudják, hogy nagyon nem szereti valamelyik családtag, azt inkább hagyják ki!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás