A víz maga az élet, a szépség és a nyugalom

 
 
 
„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." - (Saint-Exupéry)
 
 
 
 
 
Víz, mely megérinti a lelked. Se íze, se illata, mégis érzékeljük. Valójában érezhető a zamata, mert víz és víz között nagy különbségek vannak, ha figyelsz rá, felfedezheted.  
 
Földünk ¾- ét borítja víz, ¼ - én lakunk mi emberek és mégis uralkodunk a bolygón. A Föld vízkészletének mindössze 3%-az édesvíz. Ennek is nagy része (körülbelül 2%-a) jég formájában található. 
 
Az édesvíz ritka kincs a Földön! Az élet alapfeltétele.
 
Egyetlen élőlény sem maradhat életben nélküle. Legfontosabb tápanyagunk, víz nélkül csak pár napig bírjuk, majd összeomlik a szervezetünk és kiszáradunk. A víz teszi számunkra lehetővé, hogy folyamatos hőmérsékleti változásokkal teli környezetben éljünk, miközben az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 fok körül mozog.
 
A víznek többféle rendeltetése van. Oldószer és vivőanyag, mely elengedhetetlen a szervezet harmonikus működéséhez, az energia termeléséhez, a hőszabályozáshoz, és a salakanyagok kiürítéséhez. A sejtek sem működnének víz nélkül. A víz a sejtekben, a sejt közötti hézagokban és az érpályában helyezkedik el. Mind a sejten belüli, mind a sejteket körülvevő tér vízből és a benne oldott szerves és szervetlen anyagokból áll.
 
Az ember szervezetében kb. 75%-ban van jelen, agyunk 85 % vízből áll. Testünk ugyan nem egyforma, de a zsírszövetünk kb. 30%, bőrünk 70%, csontunk 20-40%, a fogzománc 2% vizet tartalmaz. A virágok, levelek 95%-ban tartalmaznak vizet. Az állatok testét is nagy részben víz alkotja. A víz az élet keletkezésének színtere, a Földön élő minden növény és állat szorosan kapcsolódik hozzá.
 
Metafizikai (lelki) szinten az érzelmeinkre is hat, ősidők óta a lélek szimbóluma. A víz hangja megnyugtat, harmonizál, lecsendesít. A négy őselem egyike. Az ókorban úgy tartották, hogy a világot négy őselem, a Föld, a Tűz, a Víz és a Levegő építi fel.  
 
Keressük a kapcsolatot a vízzel, kimossa a negatív rezgéseket! Vízben megtisztulunk, fizikai és lelki szinten.  A víz képes felvenni és tárolni a finom rezgéseket. A víz nem más, mint egy olyan anyag, ami a közvetítő szerepet tölti be. Információhordozó, képes az információt beépíteni saját magába. A szerkezete attól függően változik, hogy éppen mivel találkozik. A szennyezett víz kristály formája teljesen eldeformálódik. A forrásvíz képe gyönyörű, így a jó rezgést továbbítja.  A víz folyik, megtisztítja mindazt, amivel az útja során találkozik. Viszi magával az életfenntartáshoz szükséges táplálékot, tápanyagokat. Egyben elmossa a tisztátalanságot, életben tart mindent.  
 
Ha fáradtak vagyunk, rossz kedvünk van, a kezünkben tartott vizet képesek vagyunk megtölteni pozitív energiával és gondolattal.  
 
 „Ha a reggeled nem úgy indul, ahogy azt Te szeretnéd, akkor állítsd meg a napot egy pillanatra és kezdd újra! Ülj le, lélegezz mélyeket és próbáld meg megnézni, hogy mi az, ami a kedvedet szegte, ami belül nyomaszt, vagy haraggal tölt el. Mondd ki, majd nagy lélegzettel fújd ki magadból! Tölts egy pohár vizet, tartsd a tenyeredben és gondold újra a napodat, légy bátor és optimista. Ezt követően lassan, kortyonként fogyaszd el a vizet.” - Feller Adrienne
 
Milyen vizet fogyasszunk?
 
Ásványvíz
Szennyeződésektől mentes, zárt, földalatti vízrétegből származó ivóvíz, általában magas ásványi anyag tartalmú. Igyekezzünk mindig más és más ásványvizet fogyasztani, mert minden víznek más az ásványi anyag összetétele. Kánikulában különösen sok folyadékot kell fogyasztani, leginkább ásványvizet. 
 
Forrásvíz 
Alacsonyabb ásványi anyag tartalmú, a feltörés helyén palackozott ivóvíz, melynek azonban nem kell védett vízadó rétegből származnia, és nem szükséges a forrást hivatalosan elismertetni.
 
Gyógyvíz 
Kifejezetten magas ásványi anyag tartalmú ital, amelynek bizonyos betegségekre vonatkozó gyógyhatását orvosi vizsgálatok igazolják. Csak korlátozott mennyiségben szabad fogyasztani! 
Magyarország kincse a gyógyvíz és az arra épülő fürdők. Éljünk a lehetőséggel, hogy számtalan gyógy, és - termálfürdő van hazánkban.
 
Ivóvíz- csapvíz 
Az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött, viszonylag állandó összetételű víz, melyet folyó menti, parti kutakból vagy fúrt kutakból nyernek. Az ivóvízzel szemben, fontos követelmény, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, és baktériummentes legyen. Ezért fogyasztás előtt fizikai, kémiai és biológiai eljárással tisztítják. Például: csírátlanítását sok vízműnél ibolyántúli (UV) sugárzással végzik, de ez rövid ideig hat, ezért egy klórozzák. A klórnak az egészségügyi határérték alatt kell lennie. 
Ha ezt a fajta vizet választod, akkor, ha mód van rá fogyasztás előtt hagyd egy kicsit állni. A klórnak rossz az oldékonysága, így az aktív klórvegyületek pár perc alatt elpárolognak a vízből.
 
Vízalapú ital 
Ide tartoznak a mesterséges adalékanyagokkal például szén-dioxiddal vagy aromákkal dúsított italok. Nem javaslom fogyasztásukat. Ha a körülmények úgy hozzák, és jól esik, egy pohár ital, akkor mértékkel és csak alkalmanként fogyasszuk. 
 
Vecsei Anett
Természetgyógyàsz
Okleveles Reflexológus, Fitoterepauta, Aromaterepauta
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás