Volt egyszer Budakeszin egy Romkert Teátrum?

Netes bolyongásai közben néha váratlanul előbukkanó kincsekre talál az ember. A Budakeszi Romkert Teátrum és Kálvin Terem Alapítvány 2005. évi galériájában sok, ma már igazi ritkaságnak számító fotók, Muzslai Edina fotói kerültek a szemem elé. Fotók, az örökkévalóságnak megörökített pillanatok, melyek néha eltűnnek emlékezetünkből. Remélem, hogy ez a most előkerült válogatás sokunk számára ismét felidézi annak a 2005. szeptember 13-17. közötti öt napnak a szép és maradandó emlékeit. A felvételeken látható négy olyan meghatározó alakja is Budakeszinek, akik már nincsenek közöttünk: Balogh Géza egykori kultúrház igazgató, Merétey Sándor Tiszteletes Úr, Nagy Kálmán "az utolsó magyar huszár" és Zákányi Zsolt Liszt díjas karnagy, a Budakeszi Református Kórus megalapítója.
 
A Budakeszi Romkert Teátrum rendezvénysorozat 2003–ban indult. Megteremtője, Bíró Ildikó volt, aki négy éven át álmodta, szervezte
a „hit és a kultúra párbeszéde” szellemében és az ökumené jegyében ezeket az estéket. Ebben a minden értéket megkérdőjelező világunkban próbált–ha csak rövid időre is-kapaszkodót nyújtani, művészekből és hallgatókból szerető közösséget teremteni. És ehhez az álmához önzetlen barátokra, támogatókra is talált, akik szövetségesei lettek nemes elképzelései megvalósításában.
 
Még több kép nagyobb méretben, a GALÉRIÁBAN
 
 
A kora őszi, még kellemes időjárás idején a két egyházi területen, a katolikus templom mögötti 13. századi templom romjai között és az akkor felújított Kálvin teremben zajlottak többségében a rendezvények. Az inspiráló környezet egyben minőségre is kötelezett. A válogatás a művészeti programok és kulturális kincsek között színes, értékes és időtálló volt.
Koncertek, kiállítások, színház, tánc, nyilvános beszélgetések költőkkel, írókkal, művészekkel. Két helyszínen, öt napon át összesen tíz rendezvénnyel találkozhatott a közönség, minden évben, egészen 2006-ig.
 
A rendkívül alacsony költségű fesztiválsorozat, ami a helyiek összefogásából, a szervezők lelkesedéséből és önkéntes munkájából valósult meg, ma is etalonnak számít.
 
A 13. századi templomrom, mely a programok fő helyszíne volt, sajnos felújításra szorul, ma már nem lenne alkalmas ennek műsorfolyamnak a befogadására. Remény azonban van a felújításra és ezzel a Romkert Teátrum újraindulására is, ha nem is közeljövőben, ezért a kérdőjel a címben. 
 
Bíró Ildikó 2011. óta a Duna Palota programjait álmodja az intézmény igazgatójaként.
 
Honlapunk a későbbiekben Bíró Ildikóval egy hosszabb interjút fog készíteni, ahol a Romkert Teátrum 4 évéről és jelenlegi munkájáról is kérdezni fogjuk.
 

 

Megosztás/Mentés Megosztás