Bizonyára mindenütt marad Húsvét után egy kis, már száradásnak indult sonka, egy darabka sajt, néhány tojás, s egy kis hagyma. Nálam maradt, s mivel sem időm, sem kedvem nem volt boltba menni, elhatároztam, hogy e maradékból, és egyéb otthoni készletből csinálok vacsorát népes és mindig éhes családomnak. Először sonkás tésztára gondoltam, de tésztát nem találtam sehol, és rizs sem volt, kenyér sem, s még krumpliból is csak két szem árválkodott a kosárban. (tovább….)
Bizonyára mindenütt marad Húsvét után egy kis, már száradásnak indult sonka, egy darabka sajt, néhány tojás, s egy kis hagyma. Nálam maradt, s mivel sem időm, sem kedvem nem volt boltba menni, elhatároztam, hogy e maradékből és egyéb otthoni készletből csinálok vacsorát népes és mindig éhes családomnak..Először sonkás tésztára gondoltam, de tésztát nem találtam sehol, és rizs sem volt, kenyér se, s még krumpliból is csak két szem árválkodott a kosárban.
Viszont volt sima és graham búzaliszt, vaj, tojás, élesztőpor, a maradék kb. 20 dkg sonka azaz pontosabban tarjadarab, egy kis darab (lemértem 68 gramm) füstölt sajt, fél pohár tejföl és 4 féle hagyma: fél póréhagyma, két szál újhagyma, egy lilahagyma, néhány levél medvehagyma. Szerencsére nálunk mindenki szereti a hagymát, a kelt tésztát, így gyorsan jött az ötlet dagasztok tésztát s azt megtöltöm a hagymás-sonkás-tejfölös keverékkel.
Az alábbi alapanyagokat használtam, melyből 24 batyu készült, amivel jóllakott a család, sőt még reggelire s a gyerekeknek uzsonnára is maradt! Kíváncsi voltam ez kb. mennyibe kerül ha máskor csinálom, mert óriási sikere volt.
Hozzávalók (tészta) |
Mennyiség |
Ár (a legközelebbi boltban) |
Finom liszt |
25 dkg |
35 Ft. |
Graham búza liszt |
25 dkg |
60 Ft. |
Élesztőpor |
1 zacskó (7g) |
85 Ft. |
Vaj |
5 dkg |
110 Ft |
Tojás |
2 db |
110 Ft |
Víz, só, cukor |
3dl, 1tk, 1tk |
20 Ft. |
Hozzávalók (töltelék) |
|
|
Tarja, sonka, |
20 dkg |
300 Ft. |
Füstölt sajt |
10 dkg |
180 Ft |
Tojás |
2 db |
110 Ft |
Póréhagyma |
Fél db |
70 Ft. |
Lilahagyma |
1 db |
40 Ft |
Új hagyma |
2 szál |
50 Ft |
Medvehagyma |
5 levél |
Saját forrás talán 20 Ft |
Tejföl |
10-20 dkg |
100 Ft |
Összesen: |
|
1290 Ft |
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom (5-10 perc) (a tésztába raktam még egy kis medvehagyma port is, persze egy csak egy kis extra) majd félrerakom 1,5 óra míg megkel.
Töltelék: hagymákat apróra vágom fakanálnyi zsíron-olajon megfuttatom, majd beleteszem a kockára vágott tarját/sonkát és 1 percig összesütöm. Leveszem a tűzről, belekeverem a tejfölt (jól lágyítja az erős hagymaízt) majd belekeverem a két tojást és a reszelt sajtot, izlés szerint sózom, de vigyázzunk mert a tarja sós a sajt is, nehogy túlsózzuk! A töltelék gyorsan megvan, persze attól függ ki milyen gyorsan aprít és reszel, én 10 percen belül megvoltam. Mikor megkelt a tészta kinyújtottam, kocka alakú lapocskákra vágtam amire púpos evőkanálnyi tölteléket raktam s a tészta sarkait behajtva-ráhajtva a töltelékre, elkészült a batyu. Mire mind a 24 kész lett kb. 15 perc telt el. Kis olajjal megkentem a tetejét és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt 180 C-on készre sütöttem.
Fontos megjegyeznem, a hosszú kelési és sütési idő miatt érdemes korán nekilátni, mert mire vacsora lesz belőle az kb. 2,5 óra, de megéri, mert finom, laktató, egészséges és igen kiadós!