A szomorú idő hétvégére naposra fordul, így gondolom mindenki a szabadba vágyik, s nem akar sok időt a konyhában tölteni. Így most könnyű és gyorsan elkészíthető ebédet javaslok, ami nem csak finom, de egészséges is, és nem kerül sokba!
Én kipróbáltam, a gyerekek imádták, mindenkinek ajánlom. Próbálja ki, nem fog csalódni! (
tovább…)
A szomorú idő hétvégére naposra fordul, így gondolom mindenki a szabadba vágyik s nem akar sok időt a konyhában tölteni. Így most könnyű és gyorsan elkészíthető ebédet javaslok, ami nem csak finom, de egészséges is, és nem kerül sokba!
Én kipróbáltam, a gyerekek imádták, mindenkinek ajánlom. Próbálja ki, nem fog csalódni!
Zöldségleves májgombóccal
|
Mennyiség (5-6 főre) |
Ár
|
Zöldborsó mirelit |
450 g |
199,-Ft |
Sárgarépa |
4-5 db |
120,-Ft |
Újhagyma vagy vöröshagyma |
2 db |
80,-Ft |
Egy csokor petrezselyem |
|
kertből |
Csirkemáj |
300 g |
240,-Ft |
Tojás |
3 db |
150,-Ft |
Búzadara |
4-5 evőkanál |
30,-Ft |
Só, bors |
|
Összesen: 820,-Ft |
Póréhagymás
Csirkeragu
|
|
|
Csirkemell |
500 g |
700,-Ft |
Póréhagyma |
3 db |
510,-Ft |
Főzőtejszín |
500 ml |
370,-Ft |
Barna és fehér rizs |
200-200 g |
200,-Ft (fajtától függően) |
Liszt (fehér v. teljes kiörlésű) |
2-3 evőkanál |
20,-Ft |
Mangalicazsír v. olaj |
1 nagy evőkanál |
|
Só, fehér bors ízlés szerint |
|
Összesen: 1800,-Ft |
Gyümölcsös krémes |
|
|
Tojás |
8 db |
400,-Ft |
Cukor |
125 g |
35,-Ft |
Liszt |
8 evőkanál |
20-25,- Ft |
Vaj |
80 g+ a tepsi kikenéséhez |
250,- Ft |
Tej |
5 dl |
100,- Ft |
Vaniliás cukor |
2 zacskó |
120,- Ft |
Gyümölcs- mandula |
100-50 g |
300-300,- Ft |
Lekvár |
5 nagykanál |
100,- |
|
|
Összesen: 1630,– |
|
|
Mindösszesen: 4250,- |
Zöldségleves májgombóccal: Miután megpucoltam és felkarikáztam a répát és az újhagymát, egy csepp (kiskanál) olajon vagy zsíron megpirítom, belerakom a borsót, s felengedem 1,5 dl vízzel. Míg felforr, összerakom a májgaluskát:, a tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem, majd a sárgáját összekeverem botmixerrel az apróra vágott csirkemájjal, majd hozzákeverem az apróra vágott hagymát, petrezselymet , és végül az egészet sózom, borsozom ízlés szerint. A májas masszát finom mozdulatokkal kanállal összekeverem a tojásfehérjehabbal, és kanalanként hozzáadom a búzadarát. Eközben felforr a leves, lassú tűzön forralom, míg megpuhulnak a zöldségek (figyeljünk, hogy ne főzzük túl, inkább maradjon roppanós a répa), majd ismét nagy lángon, kanállal beleszaggatom a májgaluskákat, melyek 1-2 perc alatt megfőnek. A májgaluska akkor jó, mikor feljött a leves felszínére. Petrezselyemzölddel tálalom. Elkészítési idő: max. 15 perc előkészítés, és 20 perc főzés.
Póréhagymás csirkeragu: A póréhagymát megmosom, megtisztítom (azért is szeretem a póréhagymát, mert a tisztítása igen gyorsan megy) felkarikázom, csirkemellet kockára vágom. A fél adag póréhagymát egy kanál olajon v. zsíron megpirítom a csirkemellkockákkal, majd felöntöm a tejszínnel, s a két kanál liszttel besűrítem, 1-2 dl vízzel hígíthatom, könnyebb lesz a szósz. Ízlés szerint sózom, s fehér borssal pikánssá varázsolom. A póréhagyma másik felét hozzáteszem 5 percig együtt, kis lángon főzöm készre. Azért teszem a végén hozzá a pórét, hogy minél roppanósabb maradjon. Kevés ideig főjön, hogy a vitaminok benne maradjanak. Köretnek a, barna és fehér rízst összekeverem és együtt az egy db. egész vöröshagymával (finom ízt ad) és sóval együtt puhára főzöm. Ezt érdemes a ragukészítés előtt odarakni, mert mire a ragú kész, a rizs is megpuhul. Elkészítés: max. 30 perc.
Gyümölcsös krémes: Egy nagy, magas falú tepsit kikenek vajjal, majd rácsosan a tepsi aljára kenem a lekvárt. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, s hozzáadom a tejet és az olvasztott vajat. A felvert fehérjét óvatosan hozzáadom, hogy ne törjön össze a hab, majd finoman -mint a piskótatésztánál- kanalanként hozzákeverem a lisztet. A masszát beöntöm a tepsibe, s a gyümölcsöt (én áfonyát raktam) és a vágott mandulát rászórom. Nem előmelegített sütőben kb. 160 C-on, 50 alatt megsütöm. Akkor jó, ha már nem rezeg, mint a kocsonya. Kihűlés után tálalom. Az a helyzet, hogy a kész süteményt nem sikerült lefényképeznem, mert mire feltöltődtek az elemek, már rég üres volt a tepsi… Elkészítés: 20 perc előkészítés + kb. 50 perc sütés.