2012-ben, a Városkarácsonyon, a rendezvény látogatói a Polgármester asszony receptje alapján készült gyümölcskenyeret is megkóstolhatták, ami olyan jól sikerült, hogy pillanatokon belül elfogyott. Ezt látva akkor gyorsan elkértem Ottiliától a receptet, amit most, 2014. év Karácsonya előtt ismét közé teszek.(tovább…)
2012-ben, a Városkarácsonyon, a rendezvény látogatói a Polgármester asszony receptje alapján készült gyümölcskenyeret kóstolhatták, ami olyan jól sikerült, hogy piillanatokon belül elfogyott. Ezt látván akkor gyorsan elkértem Ottiliától a receptet, amit most, 2014. év Karácsonya előtt ismét közzé teszek.
Hozzávalók (2 rúdhoz)
- 8 db tojás
- 130 g cukor
- 250 g liszt
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj, őrölt szegfűszeg és szerecsendió
- 150 g joghurt
- 250 g vegyes aszalt gyümölcs, csoki, dió, mogyoró vagy/és kandírozott narancshéj
- 1 db narancs leve
- 5 g sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, s hozzáadjuk a joghurtot is, majd a felvert fehérjével óvatosan összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sütőporral és a szódabikarbónával, és kanalanként lazán a tojásos masszához adjuk. Végül beleszórjuk a mézzel összekevert apróra vágott aszalt gyümölcsöket és egyenletesen belekeverjük a tésztába.
A masszát kivajazott, lisztezett őzgerinc formákba rakjuk (jól megdagad, így bőven elég félig rakni a tésztát) és 180 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kész, s kihűlt, a tetejét csokival vagy citrommázzal vonhatjuk be, de anélkül is nagyon finom, s szépen becsomagolva még ízes – illatos ajándéknak is kiváló.