Spárga a királyok eledele szokták mondani, mert XIV. Lajos francia király megparancsolta kertészének, hogy mindig legyen az asztalán – annyira szerette – e kérésnek engedelmeskedve dolgozta ki kertésze a speciális melegágyas termesztési módszert amivel forradalmasította s spárgatermesztést, és lett mindenki számára elérhető zöldség. (tovább…)
Spárga a királyok eledele szokták mondani, mert XIV. Lajos francia király megparancsolta kertészének, hogy mindig legyen az asztalán – annyira szerette – e kérésnek engedelmeskedve dolgozta ki kertésze a speciális melegágyas termesztési módszert amivel forradalmasította s spárgatermesztést, és lett mindenki számára elérhető zöldség. Kalóriaszegény, dúskál a C, B, E, K vitaminban, de kálium, magnézium, vas is bőven van benne. Én bevallom sokáig nem szerettem, főleg azért mert sok idő és macera volt a pucolgatása…
Aztán megtudtam a titkot: a zöld spárgát pucolni sem kell, a fehéret meg zöldséghámozóval vékonyan gyorsan meg lehet szabadítani a kesernyés hártyától. Ma vettem is gyorsan egy köteg zöld s egy köteg fehér spárgát és egyszerűen megsütöttem.
Már régóta szeretném megírni, hogy hála a Budakeszin élő és alkotó Lőrincz Éva keramikus-fazekas mesternek, szert tettem egy nagy kerek kerámia edényre, – amit kimondottan nekünk a 7 fős családra méretezett- melyben rendszeresen sütök zöldséget, húst, felfújtat. Gyorsan megsül benne az étel, csodásan összeérnek benne az ízek s gyönyörű dísze a tálalásnál az asztalnak.
Most is e remek edényt használtam, s javaslom mindenkinek, szerezzen be egyet! (Kitűnő ajándék bármilyen alkalomra! )
Sült spárga – afrikai harcsafilével – (de bármilyen hússal, hallal jó elkészíthető)
Hozzávalók 5-6 főre:
500 -500 g fehér és zöld spárga
4 nagyobb répa (én csak az legkisebb lányom kedvéért raktam bele, a sültrépa a kedvence)
1 póréhagyma
1 fej újfokhagyma
1 nagyobb afrikai harcsa filé
kis olívaolaj (én spray-t használtam igen praktikus)
só, citromkarika a díszítéshez és ha van kéznél akkor egy kis citromfű
Elkészítés:
Megpucolom a répát és a póréhagymát, felkarikázva berakom a kerámiaedény aljára úgy, egyik félbe a hagymát, másikba a répát. Ráfújok egy-két fújás olíva olajat és megsózom. Erre teszem a megpucolt spárgát, fejjel ellentétes irányba a zöldet, és a fehéret. Erre is szórok egy kis sót és olajat, majd lefedve berakom 160 C-ra a sütőbe. Kb. fél óra múlva egyszerűen rárakom a besózott harcsafilét amire rátűzöm a zsenge fokhagyma fejet keresztben karikákra vágva és az apróra vágott citromfüvet és további fél órát sütöm lefedve, majd 10 percet fedő nélkül pirítom. Kívül roppanós belül vaj puha lett a spárga és a répa, a hagyma szétfőtt jó kis csatni-szósz lett belőle.
Köretnek krumplipüré készült hozzá.
Könnyű, finom, különleges étel, próbálják ki, megéri!
Vica Mama