2025 május 18. vasárnap
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Vica mama konyhája. Karácsonyi hal – ahogy mi esszük már generációk óta

szerző: Szerkesztőség
2015.12.14.
kategória: Egyéb kategória
halak
Megosztás a Facebookon
Mióta az eszemet tudom, mindig halat eszünk Szenteste, ősi, bácskai recept alapján készítve. Én a titkot nagyapámtól lestem el, ő volt a családi recept őrzője. Két éve, mikor sajnos már Nagyapó nélkül terveztük a Karácsonyt, feltettem a költőinek szánt kérdést kis családomnak, hogy mit együnk Szenteste, a két nagyobb gyermekem gondolkodás nélkül rávágta (tovább…)

Mióta az eszemet tudom, mindig halat eszünk Szenteste, ősi, bácskai recept alapján készítve. Én a titkot nagyapámtól lestem el, ő volt a családi recept őrzője. Két éve, mikor sajnos már Nagyapó nélkül terveztük a Karácsonyt, feltettem a költőinek szánt kérdést kis családomnak, hogy mit együnk Szenteste, a két nagyobb gyermekem gondolkodás nélkül rávágta: – Anya rácpontyot, ahogy Nagyapótól tanultad, az már hagyomány!
 
Miért is eszünk halat Karácsonykor? Egyik  magyarázat, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. A hal motívum a kereszt mellett az egyik legfontosabb jelentésű, mivel nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, hanem mindazokat, akik követik Krisztust. A karácsonyi halevés magyarázata másrészt  a néphagyományban is megtalálható. A gyors mozgású fürge hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek (ezért mondta drága nagyapám mindig, hogy rendes pikkelyes halat vegyél lányom, ne azt az agyontenyésztett tükörpontyot) bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.
 
A mi rácpontyunk – ami nem azonos a klasszikus rácponttyal – nagyon egyszerű és igen gyorsan elkészíthető.
 
Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg ponty (lehetőleg pikkelyes) egészben fej nélkül
1,5 kg krumpli 
30 dkg rizs
2 kicsi paradicsomkonzerv
15 dkg húsos szalonna
3 dl tejföl 
2 evőkanál pirospaprika
1 vöröshagyma 
 
Elkészítés:
Halat megtisztítom (éles késsel lekaparom a pikkelyeket), megmosom. A halat  belül és kívül is besózom. A krumplit megpucolom és félpuhára főzőm. A rizst is megfőzőm, de azt se teljesen puhára. Ezután elkészítem a szószt. Kockára vágott szalonnát kiolvasztok, megpirítom benne a kockára vágott hagymát, majd belerakom a paradicsomszószt, a tejfölt és egy kis vizet, ha nagyon sűrű, majd felforralom. A félpuhára főtt krumplit egy nagy kivajazott tepsi felébe karikázom, a másik félbe teszem a rizst, erre rákerül az egész  hal, majd az egészet beborítom a paradicsomos – paprikás – hagymás – szalonnás szósszal. A sütőben 180 C- on készre sütöm (kb. 1-1,5 óra).
 
Praktikus, mert délelőtt gyorsan elkészíthető és aztán körettel együtt sül, míg megjönnek  az angyalok. Látványra nem olyan szépséges, de nálunk – mivel mindenki nagyon szereti a halat – nagy sikere van. Aki netán nem szereti a halat, az jóllakik a ropogósra sült krumplival és rizzsel, meg a hozzá tálalt savanyúsággal. Ma  csináltam egy  tepsivel, hogy legyen mit lefotózni, s vacsora után a gyerekeim ujjongva jegyezték meg, hogy lehet Karácsony nélkül is rácpontyot csinálni!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Előző cikk

Pesthidegkút- Duna – Hárshegy – BUDAKESZI – Budaörs a magasból. Forró Gábor légifotói

Következő cikk

Sütő Levente, a Budakeszin élő székely bútorfestő- és fafaragó, a magyar örökség díj várományosa

Következő cikk
suto-levente-01-500x333

Sütő Levente, a Budakeszin élő székely bútorfestő- és fafaragó, a magyar örökség díj várományosa

Ajánlott

dscf3944

BUDAKESZI ÜZENŐFAL. Mi a helyzet a szellemházzal a Fő utca sarkán? A kérdésre Cserép Zsolt, a pénzügyi osztály vezetője válaszol

7 év ago
image

Támogatjuk a budakeszi VIADAL SE-t, ha a Tesco-ban vásárolunk!

9 év ago
img_0204

Levendulás vajas keksz

9 év ago
budakeszi-mav-korhaz-_1_3

Fedezzük fel Budakeszit! A MÁV Szanatórium, a Pobeda autó és azok az 50-es évek

9 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.12.
  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.08.
  • (nincs cím) 2025.05.08.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!