2025 május 19. hétfő
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Rebarbara – zöldség vagy gyümölcs?

szerző: Vecsei Anett
2016.05.11.
kategória: Egyéb kategória
260px-rheum_rhabarbarum
Megosztás a Facebookon

Zöldes-rózsaszín szárával és savanykás ízével egészséges és különleges zöldségünk! Valójában kevesen ismerik, és használják konyhaművészetük során. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről. (tovább…)

Zöldes-rózsaszín szárával és savanykás ízével egészséges és különleges zöldségünk! Valójában kevesen ismerik, és használják konyhaművészetük során. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről. A sóskafélék családjába tartozik, Tibeti származású  évelő növény. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ból való, egy kínai gyógyfüves könyvben olvastak róla először. Megközelítőleg 4500 éve ismerik gyógyhatását, de csak a 18. század óta terjedt el a konyhában, és ekkortól kezdték el termeszteni. Áprilistól-júniusig fedezhető fel a piacokon.

 
Gyógyhatása miben rejlik?
A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tisztítókúráknál javasolt a fogyasztása. Általános erősítő hatású, fokozza az epetermelést, és egyúttal vérképző hatású is. Hasznos növényi rostokat tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin vagyis a B3- vitamin. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne.
 
Hogyan fogyasszuk?
Levele mérgező, ezért  a levél nyeléből készíthetünk süteményt és kompótot, szószokat, pitét, befőttet. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy mindig  friss zöldséget válasszunk. Ezt úgy tudjuk megnézni, ha a körmünkkel egy picit megkaparjuk és nedvedzik. Felhasználás előtt  meg kell pucolni, úgy mint a spárgát- vékonyan.
Mivel a rebarbara savanykás, erőteljes ízű, ennek következtében érdemes más gyümölccsel kombinálni például eperrel, almával vagy körtével. Ízesítésére elsőrangú fűszer a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük még húsok mellé mártásként.
Biokertészek, kertkedvelők figyelmébe ajánlom:
Leveléből környezetbarát levéltetű ellenes szert készíthetünk.
 
Tekintsenek be Vica mama konyhájába, ahol meglepjük egy epres-rebarbarás pite receptjével.
 
 
 
Előző cikk

Javaslattétel a Budakeszi Egészségügyért díj adományozására

Következő cikk

Epres-rebarbarás pite.

Következő cikk
img_9766

Epres-rebarbarás pite.

Ajánlott

img_9665

Lélek – melengető (21.) Március – böjtmás hava – tavaszelő – kikelet hava

12 év ago
konstantin-2

Mentési pont mentőautóval, Budakeszi székhellyel – 24 órás szolgálatban – a budakörnyéki települések ellátására

10 év ago
image

A Budakeszi Bike Parkban nagy buli lesz a hétvégén. (+VIDEÓ)

8 év ago
mezeimaria-bal-mail

Budakeszi Mezei Mária bál a hétvégén

8 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.12.
  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.08.
  • (nincs cím) 2025.05.08.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!