2022 július 6. szerda
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Rebarbara – zöldség vagy gyümölcs?

szerző: Vecsei Anett
2016.05.11.
kategória: Egyéb kategória
260px-rheum_rhabarbarum
Megosztás a Facebookon

Zöldes-rózsaszín szárával és savanykás ízével egészséges és különleges zöldségünk! Valójában kevesen ismerik, és használják konyhaművészetük során. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről. (tovább…)

Zöldes-rózsaszín szárával és savanykás ízével egészséges és különleges zöldségünk! Valójában kevesen ismerik, és használják konyhaművészetük során. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről. A sóskafélék családjába tartozik, Tibeti származású  évelő növény. Első konkrét írásos nyoma i.e. 2700-ból való, egy kínai gyógyfüves könyvben olvastak róla először. Megközelítőleg 4500 éve ismerik gyógyhatását, de csak a 18. század óta terjedt el a konyhában, és ekkortól kezdték el termeszteni. Áprilistól-júniusig fedezhető fel a piacokon.

 
Gyógyhatása miben rejlik?
A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tisztítókúráknál javasolt a fogyasztása. Általános erősítő hatású, fokozza az epetermelést, és egyúttal vérképző hatású is. Hasznos növényi rostokat tartalmaz, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat. A vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin vagyis a B3- vitamin. Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne.
 
Hogyan fogyasszuk?
Levele mérgező, ezért  a levél nyeléből készíthetünk süteményt és kompótot, szószokat, pitét, befőttet. Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy mindig  friss zöldséget válasszunk. Ezt úgy tudjuk megnézni, ha a körmünkkel egy picit megkaparjuk és nedvedzik. Felhasználás előtt  meg kell pucolni, úgy mint a spárgát- vékonyan.
Mivel a rebarbara savanykás, erőteljes ízű, ennek következtében érdemes más gyümölccsel kombinálni például eperrel, almával vagy körtével. Ízesítésére elsőrangú fűszer a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük még húsok mellé mártásként.
Biokertészek, kertkedvelők figyelmébe ajánlom:
Leveléből környezetbarát levéltetű ellenes szert készíthetünk.
 
Tekintsenek be Vica mama konyhájába, ahol meglepjük egy epres-rebarbarás pite receptjével.
 
 
 
Előző cikk

Javaslattétel a Budakeszi Egészségügyért díj adományozására

Következő cikk

Epres-rebarbarás pite.

Következő cikk
img_9766

Epres-rebarbarás pite.

Ajánlott

dsc_2841

Sörfesztivál Budakeszin. Sok volt a rizikó, de összejött. Siker és tanulságok

4 év ago
image

Felújítják és bővítik a budakeszi orvosi rendelőt

6 év ago
image

A budakeszi BRIQUETTE Bbq&Bar&Fun másfél éve indult el. Az otthonéttermet bemutató videó itt látható

5 év ago
image

Budakeszi gyerekek nyaraltak idén a Jobb Kor Polgári Egyesület szervezésében a Balatonon

6 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • Fogságra ítélt labdák 2022.07.06.
  • Budakörnyéki sörfeszt 2022 Budakeszin. 44 pillanat, 44 fotó a galériában 2022.06.28.
  • A III. Budakörnyéki Sörfesztiválnak tavaly 14 ezer látogatója volt Budakeszin! És idén……? 2022.06.15.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!