Gyerekeim rajonganak a marcipánért, legyen az figura, desszert, vagy csak sima torta bevonó…legutóbb azt is maradék nélkül, még felhasználás előtt eltüntették a hűtőből…
Gyerekeim rajonganak a marcipánért, legyen az figura, desszert, vagy csak sima torta bevonó…legutóbb azt is maradék nélkül, még felhasználás előtt eltüntették a hűtőből…(kaptak is érte ) A minap elolvastam az összetevőit az egyik legjobb magyar marcipánfajtának és megdöbbentem hogy csak 27% mandulát tartalmaz, a sok cukor és tartósítószer mellett, így elhatároztam, hogy készítek mandulában gazdag, tartósítószer mentes finomságokat az ünnepre.
Narancsos marcipán desszert
15 dkg mandula,
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 narancs lereszelt héja és leve
Elkészítés rém egyszerű: a mandulát a cukorral együtt ledarálom (kávédarálón), s óvatosan hozzádolgozom a narancshéjat és a levet.
Én golyókat csináltam belőle, egy kis mandulával díszítettem és beraktam a hűtőbe pár órára szikkadni, majd eldugtam, hogy maradjon belőle karácsonyra.
Csokis-kávés marcipán
15 dkg mandula
2-3 evőkanál cukor (elbír kicsit többet is, kóstoljuk készítés közben)
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
, 1 kicsi (kb.5 cl) erős kávé
Elkészítés: szintén ledaráljuk a mandulát a cukorral és hozzákeverjük a kakaóport, a kávét lassan adagolva keverjük hozzá, figyelve hogy mindig csak annyit rakjunk bele, amennyit felvesz a massza.
Szintén golyókat formáztam belőle, és kis fehér csoki cseppekkel díszítettem, s a hűtőben hagytam szikkadni. Még majd csinálunk, és akkor csoki máz is kerül rá a lányom kérése szerint, s akkor akár szaloncukornak is hívhatjuk.
Narancsos-diós keksz
Minden évben a hagyományos bejgli és mézeskalács mellé igyekszem valami újdonsággal meglepni a családot és a vendégsereget. Idén diós-narancsos kekszet csináltam, íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg darált dió
, 30 dkg liszt,
10 dkg kandírozott narancshéj (nagyobb boltokban lehet kapni, de házilag is elkészíthető) darálva v. apróra vágva,
2 egész tojás,
fél zacskó sütőpor
,15 dkg vaj (lehet margarin is, de én az ízét nem szeretem),10 dkg cukor.
Máz:
porcukor és frissen facsart narancslé
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverem, tésztává gyúrom, mivel elég lágy, ezért érdemes nyújtás előtt pár órára hűtőbe tenni. Ezután kinyújtom kb. 3-4 mm vastagra (vékonyabbra is lehet, akkor igazi roppanós kekszek sülnek belőle) és különböző karácsonyi formákkal kekszecskéket szaggatok belőle. 180 C-on nagyon hamar megsülnek (figyeljük, én egy tepsit kicsit túlpirítottam). Míg sülnek, elkészítem a mázat: Kb. 10 dkg porcukrot egy narancs levével összekeverek és ezzel az édes narancsos mázzal vonom be a kekszeket. Pár óra száradás után tálalható, vagy dobozban elrejthető.
Jó készülődést! Szeretettel: Vica mama