Minden évben igyekszem valami új és különleges kaláccsal meglepni a családomat Húsvétkor.
Tavaly medvehagymás kalácsot sütöttem, idén arra gondoltam, valahogy belevarázsolom a sonkát a kalácsba.
Minden évben igyekszem valami új és különleges kaláccsal meglepni a családomat Húsvétkor.
Tavaly medvehagymás kalácsot sütöttem, idén arra gondoltam, valahogy belevarázsolom a sonkát a kalácsba. Az ötletet tett követte, és el is készült a próba-kalács ami alapján készül majd -apróbb módosításokkal- a Húsvéti kalácsunk a feltámadási vacsoránk dísze és remélhetőleg legfinomabb íze.
Hozzávalók
– 500 g liszt (fehér, teljes kiőrlésű, rozsliszt ízlés szerint vegyesen v. csak fehér)
– 1 csomag élesztőpor
– 3 dl tej
- 1 tojás
–
3- 5 teáskanál cukor (ízlés szerint)
– fél teáskanál só,
–
én tettem egy evőkanál szárított medvehagyma őrleményt a tésztába, de ez elhagyható
– kb 30 szelet hajszálvékony füstölt tarja v. bármilyen sonka
+ 1 tojás és 1 dl tej a kenéshez
Elkészítés
A tésztához összegyúrom a fentieket (a sonka kivételével) és kb. 1 ½-2 órán át kelesztem. Ha megkelt a tészta, kb. fél cm vastagságúra nyújtom, kb. 5×15 cm téglalapokra vágom, amikre ráhelyezem a sonkaszeletet és egyenként csigákká tekerem. Az így kapott kis hengereket egy kiolajozott v. sütőpapírral bélelt formába (én vasedénybe tettem, de legközelebb hosszúkás magas falú tepsibe fogom) szorosan egymás mellé helyezem. Miután teletettem a tepsit, egy egész tojást, 1 dl tejjel összekeverek és a tészta tetejére locsolom. Ezt követően kb. 180 C-on, 1 óra alatt megsütöm a kalácsot.
Szépen összesül, s tálaláskor nem szeletelem, hanem mindenki törhet belőle egy vagy több csigát.
Előnye, hogy nem morzsálódik, nem kell szeletelni és különleges egyedi formát kapunk. A füstölt tarja remek ízt ad, kis retket, hagymát rágcsálva hozzá különleges feltámadási vacsora élményben lesz részünk!
Áldott Boldog Húsvétot!
Szeretettel: Vica Mama