Sütőtökös receptet nagyon sokat találunk, ha egy kicsit körül nézünk itt-ott. Tavaly télen bukkantam rá erre a krémlevesre. Mikor elkészítettem, a család apraja-nagyja szívesen fogyasztotta. Nyugodt szívvel adhatok belőle az egy éves kisfiamnak is.
Sütőtökös receptet nagyon sokat találunk, ha egy kicsit körül nézünk itt-ott. Tavaly télen bukkantam rá erre a krémlevesre. Mikor elkészítettem, a család apraja-nagyja szívesen fogyasztotta. Nyugodt szívvel adhatok belőle az egy éves kisfiamnak is. Azonban, ha kisgyermek fogyasztja, egy kicsit csínján kell bánni a fűszerekkel. Egészséges, könnyen emészthető mindenki számára. Ami még nagyon fontos, januárig megtalálható a zöldségüzletek kínálatában.
Hozzávalók 6 főre:
– 1 kg sütőtök
– 1 nagy krumpli
– 1 alma
– 1 fej hagyma
– 3 evőkanál méz
– 1 narancs, vagy 1 deciliter 100%-os narancslé
– 2 dl tejszín
– 5 dkg vaj
– só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, majd előmelegített sütőben 190 fokon 40-50 perc alatt puhára sütjük. Amíg a tök sül, előkészítjük a levest. A hagymát felaprítjuk és a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt puhára pároljuk. Fontos, hogy a vajat és a hagymát egyszerre tegyük a lábasba, és ne korábban a vajat, mert a vaj könnyen megég. A megüvegesedett hagymára rákanalazzuk a mézet és kicsit karamelizáljuk. Közben a krumplit és az almát felkockázzuk. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a krumplit, az almát és közepes lángon puhára főzzük. Amikor a krumpli is megpuhult, levesszük a tűzről és a megsült tök kikapart húsát is hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ezek után ízesítjük: belefacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk, frissen szerecsendiót reszelünk bele. Végül felöntjük tejszínnel és felforraljuk. Tetejét megszórhatjuk pirított tökmaggal, petrezselyemmel. Narancs nélkül is elkészíthető.