Egyre nagyobb a sürgés-forgás a konyhám körül. Elkészült a beigli, a holdacska és az angyal kekszek is a dobozban vannak, porcukorral vékonyan meghintve.
Egyre nagyobb a sürgés-forgás a konyhám körül. Elkészült a beigli, a holdacska és az angyal kekszek is a dobozban vannak, porcukorral vékonyan meghintve. Az aszalt gyümölcsök a süteményes doboz tetején a karácsony közeledtét jelzik. Gyermekeim már nagyon izgatottak. A napokban vettem észre, hogy a holdacska sütiből, mintha kevesebb lenne a dobozban. A beiglit már jóval karácsony előtt elkezdem sütni, december elején a fagyasztóban várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. Nézzük, hogyan készül a diós, mákos és gesztenyés beigli a Vica Mama konyhájában.
Hozzávalók 4 rúd beiglihez:
A tésztához:
½ kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 db egész tojás
12 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej (lehet valamivel kevesebb)
1 csomag vaníliás cukor, csipet só
Az élesztőt langyos tejjel és egy pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük. 4 kisebb cipót formálunk belőle. Téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságra, rákenjük a tölteléket, és a szélin egy cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy,hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, minimális tejjel felhígított tojás sárgával a tetejét megkenjük, száradás után a felvert tojás fehérjével újra átkenjük. Fél órára tegyük hideg helyre, ettől lesz a teteje márványos. Sütőbe helyezés előtt szurkáljuk meg fogvájóval, hogy ne repedjen fel a tészta. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
Diótöltelék elkészítése 4 rúdhoz:
40 dkg darált dióbél
25 dkg porcukor
15 dkg finom édes morzsa (reszelt háztartási keksz)
1 nagy citrom héja
mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
3,5 dl vízből a porcukorral sűrű szirupot főzünk, beleöntjük a diót, összekeverjük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Legutoljára a citromot tesszük bele!
Máktöltelék 4 rúdhoz:
40 dkg darált mák
30 dkg porcukor
3,5 dl tej
1 citromhéj
8 dkg búzadara vagy liszt
A tejet felforraljuk hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára!
Gesztenyetöltelék 1 rúdhoz:
20 dkg gesztenyepüré
cukor ízlés szerint
2 evőkanál tejszín
pici laza-folyós szilvalekvár
A gesztenyét kiolvasztjuk, kézi habverővel egy tálba összetörjük. Felpuhítjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot amennyit gondolunk és krémesre kikeverjük. (Ha lekvárral készítjük akkor csínján bánjunk a cukorral!) A gesztenyemasszát rásimítom a tésztára, a tetejére óvatosan lekvárt csorgatok, majd feltekerem a süteményt. Már mehet is a sütőbe!
Fagyasztási eljárás:
A készre sült beigliket hagyjuk teljesen kihűlni, ezután tekerjük be folpackba, majd helyezzük a fagyasztóba. Ügyeljünk arra, hogy egyenes felületen fagyjon meg a tészta, egymásra csak fagyott állapotba tehetjük! Írjuk rá a rudakra, hogy milyen töltelek van a süteményben! Fogyasztás előtt körülbelül 2 órával vegyük ki a fagyasztóból és ezután már szépen szeletelhető.
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. A karácsonyi mákos és diós bejgli készítése Magyarországon néphagyomány. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.