Szilveszterkor mi mást ehetnénk, hűen a hagyományokhoz, mint friss, ropogósra sütött malacot, hogy kikaparja a szerencsénket, s hozzá lencsét, hogy sok pénzünk legyen!
Szilveszterkor mi mást ehetnénk, hűen a hagyományokhoz, mint friss, ropogósra sütött malacot, hogy kikaparja a szerencsénket, s hozzá lencsét, hogy sok pénzünk legyen!
Én már beszereztem a malacot, sóval, majorannával, rozmaringgal bekentem a belsejét (a bőrét nem, mert akkor az megpuhul) és estére így sütöm ropogósra:
Malacsült
Hozzávalók:
malac (fél, egész, darab…de egy süldőcomb a legkiadósabb azon több hús van)
só, majoranna, rozmarig
kis darab szalonna
1 üveg sör
2-3 evőkanál méz
Elkészítés:
A malac belsejét sós-majoranás-rozmaringos keverékkel bekenem, lehetőleg még a sütés előtti nap, hogy pácolódjon a hús. Ahány kiló a malac, annyi órát számoljunk a sütésre.Tepsire helyezzük, ha köretet szeretnénk mellé (krumpli, hagyma, alma, cékla bármi zöldség jó), azt alá tesszük, s a malac testébe egy üveget vagy almákat teszünk, hogy ne essen össze a hús. A szalonna zsirját kiolvasztom és összekeverem a 3 evőkanál mézzel és a 2 – 3 dl sörrel. Ezzel locsolgatom sütés közben a malacunkat, folyamatosan míg szép piros-barnásra sül. A füleit alufoliával be kell fedni, mert különben megéghet.
Amikor készre sült, citrommal a szájában tálaljuk. Mi idén zelleres-lencsesalátát készítünk mellé.
Zelleres lencsesaláta
Nagyon szeretjük a zellert, így gondoltam egy merészet és házasítottam a lencsét a zellerrel.
Nem garantálom, hogy mindenkinek izlik, mert igen intenzív íze lett, de aki kísérletetző kedvű és szereti a hihetetlenül egészséges zellert, az feltétlenül próbálja ki!
Hozzávalók:
30 dkg lencse (1 napra be kell áztatni)
1 db zeller
1 db lila hagyma
5 – 10 dkg dió ami megmaradt a beigliből
3 dl natur joghurt
10 gerezd fokhagyma
3 evőkanál majonéz
izlés szerint só, bors, borecet
Elkészítés:
A lencsét sós – fokhagymás (a fele fokhagymával) vízben puhára főzőm, a zellert nyersen apróra reszelem a hagymát kis kockákra vágom. Ha kihült a lencse, összekeverem a zellerrel és a hagymával, s a fokhagymát is belereszelem. A joghurtot a majonézzel és a borecettel habosra keverem izlés szerint sózom, borsozom, majd a zelleres-hagymás lencséhez keverem, diót szórok a tetejére és hűtőbe rakom, hogy összeérjenek az ízek, míg sül a malac.
Minden kedves Olvasónknak Boldog Újévet kíván Vica mama!