Itt a farsang és vele a farsangi fánk szezon. A farsangi fánk sokak által ismert kedvelt, klasszikus, ún. "szalagos" fánk változata a legközkedveltebb. Én azonban most ennek egy olaj nélküli változatával ismertetném meg olvasóinkat.
Itt a farsang és vele a farsangi fánk szezon. A farsangi fánk sokak által ismert kedvelt, klasszikus, ún. "szalagos" fánk változata a legközkedveltebb. Én azonban most ennek egy olaj nélküli változatával ismertetném meg olvasóinkat. Tegnap sütöttem meg először, és arra is alig maradt időm, hogy egy fotót készítsek róla, olyan hamar elkapkodta családom a tányérról
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
egy kevés só
A töltelékhez sárgabaracklekvár, de más, kedvenc lekvár is mehet.
Elkészítés:
Az élesztőt pici cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd a többit egy tálba mérjük. Ezután hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel dagasztjuk a tésztát. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük, aztán kicsit átgyúrjuk, végül pedig újra kelesztjük.
Ezt követően a lisztezett gyúrótáblára borítjuk, majd 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, ahol konyharuhával letakarva, 25-30 percig pihentetjük. Ezután a 190 fokra melegítjük a sütőt, miközben a megkelt tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű, rövid italos pohár segítségével mélyedést nyomunk bele. Ezekbe a lyukakba egy-egy teáskanálnyi, vagy akár egy kicsivel több lekvárt teszünk, és végül a sütőbe toljuk. Amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul, addig sütjük.
Kivéve a sütőből, pár percre egy konyharuhával lefedjük őket, végül pedig porcukorral meghintve tálaljuk.
Leginkább frissen fogyasztva jó!
Jó étvágyat!