Régi tartozásom törlesztem, már oly sokaknak ígértem a pontos receptet ehhez a hagyományos finomsághoz.
Régi tartozásom törlesztem, már oly sokaknak ígértem a pontos receptet
ehhez a hagyományos finomsághoz.
A mi formánk még antik darab, a férjem nagymamájától maradt ránk, sokáig lapult a fiókban,
de pár éve felfedeztük s többszöri próbálkozással sikerült kikísérleteznem a jó receptet, ami se
nem túl sűrű, se nem híg és csuda finom!
Hozzávalók kb. 18-22 db rózsafánkhoz:
-3 db tojás
-100 gramm liszt
-1 késhegynyi szódabikarbóna
-1 db vaníliás cukor
– 40 ml tej
– 1-2 ek. rózsavíz
sütéshez zsír v. olaj
a díszítéshez: lekvár, fahéj, porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Jól felverjük a tojásokat a vaníliás cukorral és ha ezzel megvagyunk, finoman hozzákeverjük a
szódabikarbónás lisztet, a tejet, végül belerakjuk a rózsavizet is.
Sütés:
Zsírt felmelegítjük és a formát először tészta nélkül a zsírban felhevítjük. Ha már forró, belemártjuk
a tésztába úgy, hogy kb.1 mm a tetején szabadon maradjon, és le tudjon nyílni a rózsa a formáról a
forró olajba, ahol kisütjük.
A kész rózsákról a zsírt lecsepegtetjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral meghintve tálalhatjuk is!
Sokat süssünk, mert a gyerekek gyorsan elkapkodják!