2025 május 18. vasárnap
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Karácsonyi készülődés Vica Mama konyhájában

szerző: Szerkesztőség
2017.12.20.
kategória: Egyéb kategória
img_9538
Megosztás a Facebookon
Egyre nagyobb a sürgés-forgás a konyhám körül. Elkészült a beigli, a holdacska és az angyal kekszek is a dobozban vannak, porcukorral vékonyan meghintve. 
 

Egyre nagyobb a sürgés-forgás a konyhám körül. Elkészült a beigli, a holdacska és az angyal kekszek is a dobozban vannak, porcukorral vékonyan meghintve. Az aszalt gyümölcsök  a süteményes doboz tetején a karácsony közeledtét jelzik. Gyermekeim már nagyon izgatottak. A napokban vettem észre, hogy a holdacska sütiből, mintha kevesebb lenne a dobozban. A beiglit már jóval karácsony előtt elkezdem sütni, december elején a fagyasztóban várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. Nézzük, hogyan készül a diós, mákos és gesztenyés beigli a Vica Mama konyhájában. 

 
Hozzávalók 4 rúd beiglihez: 
 
A tésztához:
½  kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 db egész tojás
12 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej (lehet valamivel kevesebb)
1 csomag vaníliás cukor, csipet só
 
Az élesztőt langyos tejjel és egy pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük. 4 kisebb cipót formálunk belőle. Téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságra, rákenjük a tölteléket, és a szélin egy cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy,hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, minimális tejjel felhígított tojás sárgával a tetejét megkenjük, száradás után a felvert tojás fehérjével újra átkenjük. Fél órára tegyük hideg helyre, ettől lesz a teteje márványos. Sütőbe helyezés előtt szurkáljuk meg fogvájóval, hogy ne repedjen fel a tészta. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
 
Diótöltelék elkészítése 4 rúdhoz:
40 dkg  darált dióbél
25 dkg porcukor
15 dkg finom édes morzsa  (reszelt háztartási keksz)
1 nagy citrom héja
mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
 
3,5 dl vízből a porcukorral sűrű szirupot főzünk, beleöntjük a diót, összekeverjük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. Legutoljára a citromot tesszük bele! 
 
Máktöltelék 4 rúdhoz:
40 dkg darált mák
30 dkg porcukor
3,5 dl tej
1 citromhéj
8  dkg búzadara vagy liszt
 
A tejet felforraljuk hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára!
 
Gesztenyetöltelék  1 rúdhoz:
20 dkg  gesztenyepüré
cukor ízlés szerint
2  evőkanál tejszín
pici laza-folyós szilvalekvár 
A  gesztenyét kiolvasztjuk, kézi habverővel egy tálba összetörjük. Felpuhítjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot amennyit gondolunk és krémesre  kikeverjük. (Ha lekvárral készítjük  akkor csínján bánjunk a cukorral!) A gesztenyemasszát rásimítom a tésztára, a tetejére óvatosan lekvárt  csorgatok, majd feltekerem a süteményt. Már mehet is a sütőbe! 
 
Fagyasztási eljárás:
A készre sült beigliket hagyjuk teljesen kihűlni, ezután tekerjük be folpackba, majd helyezzük a fagyasztóba. Ügyeljünk arra, hogy egyenes felületen fagyjon meg a tészta, egymásra csak fagyott állapotba tehetjük! Írjuk rá a rudakra, hogy milyen töltelek van a süteményben! Fogyasztás előtt körülbelül 2 órával vegyük ki a fagyasztóból és ezután már szépen szeletelhető.
 
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. A karácsonyi mákos és diós bejgli készítése Magyarországon néphagyomány. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
 
 
 
 
 
 
 
Előző cikk

A budakeszi BRIQUETTE Bbq&Bar&Fun másfél éve indult el. Az otthonéttermet bemutató videó itt látható

Következő cikk

Áldott, Békés Karácsonyt kíván a budakeszi “A MI kisvárosunk” szerkesztősége honlapunk olvasóinak!

Következő cikk
dsc_2485-2

Áldott, Békés Karácsonyt kíván a budakeszi "A MI kisvárosunk" szerkesztősége honlapunk olvasóinak!

Ajánlott

image

Budakeszi Kerekmező Általános Iskola. Tervek, Látványtervek, Táblázatok

9 év ago
kat4_rcsa_lagyhullamokon1

Budakeszi természetfotósok (13.) Ribényi Csaba Alfonz legújabb képei

12 év ago
thuronyi_kep

Thuronyi István festőművész kiállítása

12 év ago
image

Orbán Viktor mond beszédet Budakeszin, a Nagy Gáspár szobor avatóján

8 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.12.
  • Szétesett a 22-es buszmegállóból a budakeszi LIDL-hez vezető lépcsőkorlát! 2025.05.08.
  • (nincs cím) 2025.05.08.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!