Anettel arra gondoltunk, hogy megismertetjük Önökkel a hajdinát. A hajdinát egykor őseink gyógy- táplálékként tartották számon, rendszeresen fogyasztották különböző formában. (tovább..)
Anettel arra gondoltunk, hogy megismertetjük Önökkel a hajdinát. A hajdinát egykor őseink gyógy-táplálékként tartották számon, rendszeresen fogyasztották különböző formában.
Előnyben részesítem a vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemekben gazdag ételeket. Szervezetünket a hosszú tél után feltöltöm tápanyaggal. Próbálok úgy főzni, hogy a család asztalára sok zöldség, gyümölcs, egészséges gabonaféle kerüljön. Ez a recept felkeltette érdeklődésemet, beszereztem a hozzávalókat és kipróbáltam.
Nálunk mindenkinek ízlett!
Hozzávalók:
• 15 dkg hajdina
• 1 nagy vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 darab sárgarépa
• 2 petrezselyemgyökér
• egy szál szárzeller
• só ízlés szerint
• bors
• majoránna
A hajdinát meleg vízzel leöblítjük, és egy kicsit meleg vízben állni hagyjuk. majd felöntjük körülbelül 2 liternyi vízzel. Fedő alatt kezdjük el főzni. Tisztítsuk meg a zöldségeket: vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Vékonyan szeleteljük fel, és tegyük őket a levesbe. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával. Amikor minden hozzávaló megpuhult, fogyasztható.
Tipp:
Kalória- és energiadúsabb, ha egy kanálnyi jó minőségű zsír és tönkölyliszt összekeverésével berántjuk. Nem időigényes, nagyon hamar elkészült ez a finom, egészséges leves.