Szeretek különleges ételeket kipróbálni-elkészíteni, egyrészt izgalmas, másrészt kihívás, vajon sikerül-e és milyen lesz? A nyári hónapok a színes gyümölcsökről, zöldségekről, fergeteges családi-baráti lakomákról szólnak.
Szeretek különleges ételeket kipróbálni-elkészíteni, egyrészt izgalmas, másrészt kihívás, vajon sikerül-e és milyen lesz?
A nyári hónapok a színes gyümölcsökről, zöldségekről, fergeteges családi-baráti lakomákról szólnak. Ezt a tócsnit akár vendégváróként is elkészíthetjük, ellenben könnyű nyári ebédnek vagy vacsorának is ideális. Mi rizzsel, párolt zöldségekkel és – tejfölös öntettel fogyasztottuk, viszont önmagában is ízletes harapni való.
A zöldséges kosaramban találtam pár darab cukkinit. A múltkor krémlevest készítettem belőle tárkonnyal. Gondoltam a változatosság kedvéért legyen cicege, ahogy gyermekkoromban hívtam. Igaz az eredeti tócsni csak reszelt burgonyából készül, de azért így is nagyon finom lett!
Íme, a hozzávalók:
-2-3 darab közepes méretű cukkini
-1 közepes burgonya
-2 tojás
-Liszt – amennyit felvesz a cukkini – ez lehet tönköly, zabpehelyliszt, vagy amivel éppen szeretnénk.
Én kukoricaliszt és köles liszt keverékével készítettem.
-3-4 gerezd zúzott fokhagyma
-1 csapott teáskanál szódabikarbóna
-Erdélyi kősó, ízlés szerint, de bármilyen lehet.
-Őrölt bors, ízlés szerint
-Morzsolt kakukkfű 2-3 csipet- kihagyható
Kevés hidegen sajtolt étolaj a sütéshez, természetesen lehet sütni más olajban, esetleg zsírban is.
Elkészítés:
Vágd le a cukkini végét és reszeld le nagylyukú reszelőn a burgonyával együtt. Ha már nem zsenge a cukkini, akkor meg kell hámozni, és ki kell magozni. Add hozzá a két felvert tojást, majd ízlés szerint tegyél bele sót, borsot, fokhagymát, kakukkfüvet és végén a lisztet. A liszt mennyisége attól függ, hogy mennyi nedvesség van a cukkiniben. Annyit tegyél hozzá, hogy közepesen sűrű tésztaszerű keverék legyen.
Serpenyőben kevés zsiradékot melegíts fel, majd egy nagy kanál segítségével pár adagot tegyél a masszából bele úgy, hogy a kanál segítségével ellapogatod a masszát. Mindkét oldalát süssük ropogósra!
Tipp:
Sütés után célszerű papírtörlőre vagy szalvétára tenni, mert így a felesleges olajat felszívja a papír.
Ha glutén érzékeny van a családban, akkor készíthetjük kukorica,- rizs,- köles,- hajdina, – sárgaborsóliszttel.
Jó étvágyat kívánok ehhez a különleges ételhez!
Szeretettel: Vica mama