A cukkini nem tök és nem uborka, de mindkettő tulajdonságait hordozza. Méltán kedvelt zöldség, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Zöldséges kosarunkban találtam pár darabot. Gondoltam készítek belőle valamit, ami különleges és nem a megszokott ízt rejti magában. (tovább…)
Cukkini krémleves tárkonnyal
A cukkini nem tök és nem uborka, de mindkettő tulajdonságait hordozza. Méltán kedvelt zöldség, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Zöldséges kosarunkban találtam pár darabot. Gondoltam készítek belőle valamit, ami különleges, és nem a megszokott ízt rejti magában.
Hozzávalók:
– 3 közepes méretű cukkini
– 1 közepes krumpli
– 1 fej vöröshagyma
– 4-5 gerezd fokhagyma (a képen látható fokhagyma a kertünkben termett)
– lehetőleg friss tárkony
– kb 2dl tejszín vagy tejföl
– só, bors
– pici olaj, amin a hagymát megdinszteljük. Én hidegen sajtolt napraforgó olajat használok.
Az apróra vágott vöröshagymát pici olajon megdinszteljük, majd beletesszük a felaprított fokhagymát is. Itt vigyázznunk kell, hogy a fokhagyma nehogy odaégjen, mert az nagyon keserű. Ezután hozzá adjuk a kisebb kockára vágott cukkinit és krumplit. Sózzuk, borsozzuk és a tárkonyt is beletesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lassú tűzön főzzük. Körülbelül 10 perc elteltével botmixerrel összesűrítjük, beletesszük a tejfölt, vagy a tejszínt. Ha kell felengedjük annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű legyen. Pár percig még forraljuk, ízlés szerint fűszerezhetjük. A levest sajttal tálaltam.