Budakeszi Aktuális Kérdések. dr. Győri Ottilia válaszol. Megújul a város két honlapja. Mi várható?

Változás alatt és előtt áll Budakeszi Város Önkormányzatának sajtója, az elsősorban közéleti http://hirmondo.budakeszi.hu és az inkább hivatali információkat leközlő http://varoshaza.budakeszi.hu/. Ezúttal e témában kerestük meg dr. Győri Ottilia polgármester asszonyt.

H.J.: Jelentős változások várhatóak Budakeszi két honlapjánál, és ezzel párhuzamosan, a 6500 példányban megjelenő nyomtatott hírlapnál, a Budakeszi Hírmondónál is. Néhány hete honlapunk, az amikisvarosunk.hu már hírt adott arról, hogy szerkesztő váltás történt a Hírmondónál http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/uj-vezetes-budakeszi-hirmondo-elen-sze.... Ennek kapcsán idéztük polgármester asszony szavait is, aki a döntést meghozó testületi ülésen szólt arról, hogy arculat- és irányváltás lesz a Budakeszi Hírmondó újságnál és a weblapnál is. 

Miképpen képzelte el a város vezetése ezeket a változásokat, amikor arculat- és irányváltásról döntött?
 
dr. Győri Ottilia: Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Budakeszi Hírmondó nyomtatott és online felületen megjelenő formájánál is szükségesnek látta a változtatást. A kor követelményei, az újonnan megjelenő hírforrások arra ösztönöztek minket, hogy az eddigieknél informatívabb, városunk lakóit és a Budakeszi iránt érdeklődőket aktualitásokkal tájékoztató sajtótermékeket hozzunk létre úgy, hogy azokban megőrzendő hagyományaink is jelen vannak. 
 
A visszajelzések azt mutatják, hogy elképzeléseink egybe esnek a budakesziek elképzeléseivel, az összevont augusztus-szeptemberi szám küllemében és belső tartalmában is sok elismerést kapott. Áttekinthető, tematizált, minden korosztály számára hasznos, érdeklődést felkeltő önkormányzati lapot szeretnénk készíteni. 
 
Az online felület pedig jellegéből adódóan azonnali információt biztosít, ide értve az esetleges útlezárásokat, forgalmi változásokat, intézményeink programjait. 

H.J.: A 21. században nagyon megváltoztak az olvasói szokások. Az egész világon az írott sajtó teljes elhalása tapasztalható. „Mindent visz” az elektromos sajtó, a honlapok és a különféle közösségi oldalak, blogok. Ma már a lakosság jelentős része internet közelben van. Buszon, villamoson, strandon, egyetemen, mindenhol bújják az okostelefonokat. Özönlenek a hírek. A tegnapi hír már nem hír! Hát még az egy hónapos!

Van így még értelme egyáltalán nyomtatott sajtóra költeni? Bár azt tudom, hogy van arra is némi érdeklődés, elsősorban az idősebb korosztály egy része ebből tájékozódik. A jelentős többség azonban már túllépett ezen.

dr. Győri Ottilia: Meggyőződésem, hogy az írott sajtónak napjainkban is helye van! Nagyobb jelentőségű kérdések részletes, szakmailag alátámasztott bemutatására az internet nyújtotta lehetőségek nem mindig adnak megfelelő keretet. Össze sem hasonlítható az, hogy valaki egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön a mobiltelefonján valamilyen információt keres, illetve egy kényelmes fotelben, tea iszogatása mellett fellapozza a sokunk által kedvelt papír illatú, nyomtatott újságot. 

Természetesen általam is ismert tény, hogy a fiatalok inkább az interneten, az idősebb korosztály pedig a nyomtatott sajtóból is tájékozódik. De ha nem mutatunk példát, ha gyermekeink nem látnak minket újságot vagy bármi mást olvasni, nehezebben alakul ki bennük igény a papír alapú sajtó megismerésére.

H.J.: Amióta csak létezik nyomtatott sajtó Budakeszin, örök téma, hogy nagyon sok helyre nem jut el a Hírmondó, pl. Makkosmáriára, Nagyszénászugra, de sok más helyre se.

A megváltozott olvasói szokások és az ingyenes lap terjesztése körüli akut gondok szinte kimondatlanul is változást kívánnának.

Nem kéne a 6500 példányban megjelenő Hírmondó elérhetőségét másképpen biztosítani, akár korlátozott számban? Ez jelentősen csökkenthetné a lap költségeit és meg lehetne szüntetni az állandó reklamációkat a terjesztési gondok miatt.

Arra gondolok, hogy a lapot - túl a már megszokott helyeken (Városháza, EFMK, stb.) - az orvosi rendelőben, gyógyszertárakban, CBA- ban, iskolákban, óvodákban, Generációk Házában is lehetne terjeszteni. Ehhez persze mindenütt el kéne helyezni egy egységes, dizájnos laptartót. Egy ilyen terjesztői hálózat a város minden lakója számára biztosítaná a laphoz jutást, amennyiben keresi az újságot.

dr. Győri Ottilia: Köszönöm a felvetést, mi is foglalkozunk a kérdéssel.

A terjesztésre korábban megállapodást kötöttünk a Magyar Posta Zrt.-vel, a tudomásunkra jutott hiányosságokat jelezzük feléjük. Azonban ezúton is kérem, hogy a polgármesteri hivatal elérhetőségein értesítsenek arról, ha a kézbesítés nem valósul meg, mert pontos információra van szükségünk arról, hogy mely területeken akadozik a Budakeszi Hírmondó terjesztése. Az önkormányzati intézményekben elérhetővé kívánjuk tenni a lapot, a vállalkozásokkal pedig tárgyalnunk kell ugyanerről.

Kérem, olvassák közös „családi” lapunkat, a Budakeszi Hírmondót!

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.