Budakeszi Álomvölgy. Újabb indokok arra, hogy miért nem lehetne bekeríteni és lakóparkot létesíteni a természetvédelmi területen

 

Természeti-, történelmi-, szakrális, régészeti értékeinek védelme, az érintett terület vadállománya haladási irányának, szabad mozgásának akadályoztatása. Mind-mind jogos érvek a magántulajdonban lévő, 31 hektáros, bekerített Budakeszi Álomvölgy lakóparkká alakítása ellen protestáló Budakeszi Önkormányzat, az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás. a különféle fórumok, közösségi oldalak és a helyi- és országos médiában megjelent érvrendszerben.Mindeközben pedig egy-egy újabb szempont is felmerül időről időre a terület beépítése kapcsán.

Egy ilyen új szempont része az a három hatalmas szikla is, mely közvetlenül a bekerített Álomvölgy hátsó végétnek kerítésétől mindössze néhány méterre található, a Kecske-hegyi nyúlvány alján.  Ezen sziklákról szinte eddig egyáltalán nem esett szó, pedig itt is vannak kaptárkövek, tulajdonképpen szerves egységet képezve, mind természeti-, mind kulturális értékek tekintetében a bekerített részen található kaptárkövekkel. Ennek tudatában pedig sokszorosan érvényes a kaptárkövekre vonatkozó hatályos jogszabály, 17/2014.(X.27.) FM. rendelet ezen része: 3.1.4.1: „A területen építmény elhelyezése kizárólag az örökségvédelmi célú bemutatás és a kaptárkövek állagmegóvása érdekében engedélyezhető abban az esetben, ha az építmény a KAPTÁRKŐ ÉS A KÖRNYEZETE TÁJKÉPI EGYSÉGÉT NEM BEFOLYÁSOLJA, állapotát nem veszélyezteti.”  Márpedig bizony, a 31 hektáros, bekerített terület teljesen szétrombolja a tájkép egységét, esztétikáját és gyakorlatilag megfosztja a látványtól az arra fogékony természetbarátokat.

És van itt még egy másik, ugyancsak nem elhanyagolható szempont is.  Ha a 2020. május végéig tartó változtatási tilalom lejárta után megépülne, az un. 7 „farm”, azzal kezdetét venné egy beláthatatlan következményekkel járó, megállíthatatlan folyamat is.  Precedenst teremtve -„Ha ők igen, mi miért nem alapon!” -  talán néhány évtizeden belül a Kecske-, Farkas-, Szekrényes-, Csíki-hegyek alatti sík terület, majd maguk a hegyek is egy olyan giga lakópark részei lennének, mely végül is összekötné Budakeszit és Budaörsöt, kialakulva ezzel egy akár 100 ezres nagyváros, Budapest szomszédságában, elpusztítva mindazt, amiért Budakeszit választottuk otthonunknak.
 
Mindezekre finom utalást tett egy rövid interjúban a decemberi Álomvölgy Őrzői, lakatlanító demonstrációján Dr. Debreczy Zsolt, a Corvinus Egyetem díszdoktora, a Nemzetközi Dendrológiai Kutatóintézet igazgatója, a Budakeszi Herbárium vezetője is. 3.56-nál különösképpen érdemes odafigyelni mondandójára! https://pestisracok.hu/markoloval-elbontott-kulturalis-kincsek-lakatlani...
 
Fotó: Gábor Emese
 
Megosztás/Mentés Megosztás