Levendulás vajas keksz

Szeretem a levendulát!

Szeretem az illatát, az aromáját, mélysötét kékeslila jellegzetes színét. A levendula az a növény, amit előbb vagy utóbb mindenki ültet a kertjébe vagy az erkélyre. Ez a csodálatos gyógynövény kedvelt fűszer a mediterrán országokban, itt gyakran használják különböző ételek-italok ízesítésére. Először idegenkedtem, végül kipróbáltam az alábbi receptet, nem bántam meg. Ha szereted a levendulát, lepd meg szeretteidet friss levendulavirágból készült keksszel. (A levendulavirágot gyógynövény boltban és gyógyszertárban egyaránt beszerezheted.)

 

Hozzávalók:

300g teljes kiőrlésű tönkölyliszt liszt
20g kukoricaliszt
250g vaj 
80g porcukor vagy 45g-50g xylit
1 tojás
Fél mokkáskanál szódabikarbóna 
Kevés citromlé - ezt érzésre adtam hozzá
2-3 evőkanál aszalt vörös áfonya apróra vágva
3-4 evőkanál szárított levendulavirág, ebből kb.1 evőkanál a tésztába kerül.
 
Levendulás porcukor
Sütés előtti napon, 1 evőkanál levendulavirágot beleteszek egy pohárnyi porcukorba. 
 
Elkészítés: 
Habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral, és az egész tojással. Majd a száraz hozzávalók következnek, és a vajas keverékhez adjuk. Csomómentesre keverjük és egy nagyobb darab folpackra csíkformában ráhelyezzük. Folpack segítségével henger alakúra formáljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap, körülbelül 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 
Sütés:
Előmelegített sütőben 180 fokon pár percig sütjük.  Akkor lesz jó, amikor a teteje kicsit barnulni kezd.
Mikor kihűlt, levendulás porcukorban megforgatjuk.  
 
Szeretettel: Vica mama
 
 
Rovat: 
Megosztás/Mentés Megosztás