Medvehagymás pogácsám története

Húsvét hétfőn, mikor családom férfi tagjai elmennek locsolni egy kedves rokonunkhoz, minden évben medvehagymás pogácsával kínálja őket. Férjem szerint Marika pogácsája a legfinomabb az egész világon. A napokban  elkértem a receptet, gondoltam én is sütök ilyen finomat, íme:  

 
 
 
 
 
 
 
- 25dkg liszt
- 25 dkg túró/ sovány vagy fél zsíros/
- 25 dkg margarin
- fél zacskó szárított élesztő
- 10-15 levél friss medvehagyma
- 1 tojássárgája 
 
A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, hozzá adjuk a többi anyagot, összedolgozzuk. A medvehagymát apróra vágva tesszük bele. Az összegyúrt tésztát többször kinyújtjuk és hajtogatjuk. Az így kapott tésztát folpackba csomagoljuk és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és a tetejét megrácsozzuk. Szaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét megkenjük tojássárgájával. A tojássárgáját pár csepp tejjel összekeverjük, - így gazdaságosabb és kenhetőbb lesz. Ekképpen a teteje szép pirossá és ropogóssá válik.
Sütési idő: max. 20 perc - 200 fokon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jó tanács :
A pogácsát tepsibe helyezés előtt kenjük meg. Mert a tepsire cseppent tojássárgája a sütőben megégve kellemetlen „illatot” áraszt.
 
Minél többször fogyasszunk medvehagymát, mert rendkívül értékes növényünk.
Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
 
Szeretettel Vica mama
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás