Miért kerítik be a budakeszi "Álomvölgyet"? MEGTEHETIK?

Mikor a Jóisten megteremtette a világot, alighanem jó kedvében lehetett, mikor mifelénk járt. Ekkor alkothatta meg a Budakeszi árok menti csodát, benne az "Álomvölggyel". Közben csendben, lassan teltek múltak a milliárd évek és nem sok történt azon a tájon. Azaz dehogynem! Hisz akkoriban alakult ki az a sajátos klimatikus környezet, melyben kifejlődhetett a Bodzás árok menti ártéri kiserdő – maga a PARADICSOM – „a mi kis Amazonas menti őserdőnk”, a madártani kutatások egyik legjelentősebb területe, számos védett vadvirággal. 

Aztán elérkezett 1990. év tavasza, a rendszerváltás, és 
egy nappal az Antall-kormány megalakulása előtt eladták a gondjaikra bízott állami vagyont - az akkori Belügyminisztériumhoz tartozó területet - a belügyi vezetők, az un. spontán privatizáció részeként!
https://budakeszi.blog.hu/2018/10/24/az_alomvolgybe_beleragadtak_a_tulaj....        

                                                                     

Ezt követte ezután egy meglehetősen kacifántos tulajdonos csere, mely aztán 1996-ban ért el a mai tulajdonosig. 2009-ben pedig természetvédelem alá vonta a védett növényekben gazdag területet a Natura 2000 http://natura.2000.hu/hu.

Aztán ismét jöttek a mindenféle variációk a terület felhasználásáról, így pl. 2016-ban egy 8 luxus farmból álló lakópark létesítéséről, melyre akkor Budakeszi jegyzője  egy megnyugtató  választ adott honlapunknak. http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-uzenofal-nem-lesz-luxus-lakopark...

Ebben a meglehetősen zaklatott helyzetben a területen időről időre ismétlődő filmforgatásokról szóló hírek szinte már üdítően hatottak http://amikisvarosunk.hu/cikk/budakeszi-alomvolgyben-csak-filmet-forgatn..., mígnem el nem jutottunk napjainkig, mikor is a legutóbbi lakossági fórumon az egyik felszólaló kétségbeesetten számolt be arról, hogy az "Álomvölgyben" nagy lendülettel elindult egy újabb projekt kísérlet, ezúttal a terület bekerítésére. Információink szerint azonban ez teljesen szabálytalan, hisz a magántulajdonban lévő, adott ingatlanokra változtatási tilalom van elrendelve.  

Budakeszi Város Önkormányzata ezzel kapcsolatban megtette a szükséges lépéseket. Írásban tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályát, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályát és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságát, és kérte az ügy kivizsgálását, mivel az érintett ingatlanokon kerítés építés előkészületei, tereprendezési munkálatok és föld deponálás van folyamatban.

Az Önkormányzat tehát már a kerítés építésének megkezdése előtt, az arra utaló jelek észlelésekor megtette a fenti lépést, mindezt fotódokumentációkkal alátámasztva.

Sok kérdés vetődik fel ilyenkor.Többek között az is, hogy egy ilyen hatalmas terület rendkívül költséges bekerítésével (több, mint 5 km-t kell bekeríteni!!!!!) mi lehet az ingatlan tulajdonosának a célja?  Netán egy lovas tanya, tehenészet létesítése? Ha igen, az is teljesen szembe menne a védett növényekben gazdag, 2009-ben természetvédelem alá vont terület adottságaival, hisz mint tudjuk, a legelésző állatok nem válogatnak az eszközökben. Védett, nem védett növények? Nekik mindegy!

Végül pedig álljon itt egy fontos, talán a legfontosabb kérdés, vagy inkább kétely, hiszen sürget az idő: 2020 tavaszán lejár a terület változtatási tilalmának a rendelete!

Mi lesz ezután? Kinek a kezében lehet a megoldás kulcsa? A környezetvédelmi intézményeknek kellene egy mindenféle kiskaput kizáró megoldást találni?

A legjobb megoldás minden bizonnyal az lenne, ha a magyar állam kezébe kerülne vissza ez a természeti csoda! Magyarán, vissza kéne vásárolni a jelenlegi tulajdonosoktól az "Álomvölgyet", és akkor a jövőben senkinek nem okozna fejfájást ez a 30 évvel ezelőtt kialakult problémahalmaz, mely egy soha ki nem apadó konfliktus forrása maradhat Budakeszinek! Ebben a megoldatlan helyzetben csak a helyzet folyamatos eszkalálódására lehet számítani, hisz most már olyan hírek is terjednek a lakosság körében, hogy az ingatlanon több,  300 m2-es épület is felépítésre kerülne.

 

p

Megosztás/Mentés Megosztás

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Jelölje be az alábbi jelölőnégyzetet. Ez az automatizált spamek kiszűrésére szolgál.