Szeressük a kelkáposztát!

A kelkáposzta a nem szeretem zöldségek közé tartozik, főleg a gyerekek körében. Ezen szeretnénk változtatni Vica mamával közösen. Ismerjük meg a kelkáposztát egy kicsit közelebbről. 
 
Savoyából vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi források olaszkáposzta néven említik. Hazánkban többnyire Mohács környékén termesztik. Vannak kifejezetten levélzöldségeink, ilyen például a kelkáposzta. Főzve és nyersen egyaránt fogyasztható. 
 
A levelek összetevője a klorofill, amely igen erős méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetünkre. Tanulmányok azt mutatták, hogy a klorofillnak komoly szerepe van a vörösvértestek képződésében. 
 
A zöld növények esszenciális zsírsavakat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Rendkívül gazdagok magnéziumban, A, C, K és B6-vitaminokban, folsavban, rézben, káliumban és kalciumban. A magnéziumhiány manapság népbetegségnek tekinthető a magas cukortartalmú és természetes, zöld növényektől mentes táplálkozás miatt. A változatos és egészséges táplálkozásban napi szinten kellene ezeket a csodálatos növényi részeket fogyasztani. Nyersen kiváló emésztést helyreállító, lúgosító, béltisztító és gyomorregeneráló az összes káposztaféle. A zöld levelek magas az antioxidáns tartalmúak, számunkra olyan értékes vitaminokat, tápanyagokat tartalmaznak, melyekre szervezetünknek feltétlenül szüksége van.  
 
A káposztafélék szezonja ősztől tavaszig tart. A kelkáposztának két fajtája létezik az egyik kékeszöld, a másik zöld levélszínű. A levél színét az ásványi anyag és vitamintartalom összetétel határozza meg.
 
A kelkáposzta sok A-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, a bőr és nyálkahártya épségének megóvásához. Az immunrendszerünket is hatékonyan támogatja. Magas kalcium tartalma miatt nagyon jó csonterősítő. Kalcium tartalmát a szervezet optimálisan tudja felhasználni, a magnéziummal és a káliummal együtt. A kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta és a többi káposztaféle elsőrangú rákellenes zöldségünk. Gyulladásos betegségeknél is ajánlják fogyasztását  a benne található A és E- vitamin tartalma miatt,  a benne lévő B- vitamin pozitív hatással van az emésztésünkre és az idegrendszerünkre. 
 
Kóstoljuk meg Vica mama Kelkáposzta krémlevesét és Rakott kelkáposztáját!
 
 
 
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás