Vica mama konyhája (22.) "A NEM SZERETEM KELKÁPOSZTA". Kelkáposzta-krémleves, Rakott kel- egyszerűen és gyorsan

Ilyenkor télen fokozottan ügyelek arra, hogy minden étkezés tartalmazzon vitamindús zöldséget, s e megfontolásból is – meg azért is, mert én szeretem - gyakran kerül nálunk asztalra a „megosztó” zöldségnek számító, de vitaminban és ásványi anyagban gazdag kelkáposzta. 
Azért írom, hogy megosztó, mert a többség nem igazán kedveli, főleg a  gyerekek, akik már a szó hallatán is kiszaladnak a konyhából. Nálunk sem volt ez másképp, a kelkáposztafőzeléket csak én ettem a férjemmel napokig, mert keveset nem lehet belőle csinálni és  a gyerekek a rakott kelkáposztát is csak immel-ámmal ették. De nem adtam fel és időről-időre csináltam, had szokják, s szép lassan megszerették, annyira, hogy már kérték, hogy hétvégén legyen raktott kelkáposzta. Én viszont egyre nehezebben szántam rá magam a szépen gyarapó család mellett. Külön megfőzni az egyes részeket rengeteg idővel és mosogatással járt, de azért szorgosan csináltam, mert  az étel bekerült az itthoni  Top10-be.
Egy ilyen nekiállás alkalmával, mikor túl sok kelkáposztalevelet főztem, született meg a kelkáposzta - krémleves - gazdagon, ami azóta nagy kedvenccé vált. 
Elkészítése roppant egyszerű: a lényeg – és amiért a gyerek imádják - a belevaló: piritott kenyér kocka (szárazabb kenyér kockázva kicsi zsíron megpirítva) és a sonka-chips (hajszálvékony sonka kocka, szintén pirítva)
 
Kelkáposzta- krémleves
 
Hozzávalók:
 
- kb. negyed főtt kelkáposzta (vagy egy negyed káposztát megfőzök 1 l vízben)
- 1,5 dl tejszín v tej v. tejfől (de én már ezek hiányában csináltam 4 db medvesajttal is)
- 1 l víz
- 3 gerezd fokhagyma, rómaikömény (pár szem), só
 
Elkészítés: a fentieket botmixerrel pépesítem,  3 percig forralom és kész.  Tálalható is a pirított kenyérkockákkal és a sonka chipsel, de lehet bele akár reszelt sajtot is tenni.
 
 
Rakott kelkáposzta gyorsan
 
Fenti okokból kifolyólag hosszú ideje gondolkodtam azon, milyen lenne ha csak összedobálnám a rakott kel hozzávalóit és megsütném. A gondolkodást tett követte, megcsináltam, íme a recept:
 
Hozzávalók:
 
1 egész kelkáposzta nyersen 
fél kiló darálthús (marhából a legfinomabb)
1 bögre rizs
2 vöröshagyma v. póréhagyma
2 bögre víz- izlés szerint 1 kicsi paradicsomkonzerv- 
1 kis doboz tejfől
só, izlés szerint pirospaprika, bors, római kömény, fokhagyma..
 
Elkészítés:
 
Azt sajnos nem ússzúk meg, hogy a hagymát felkockázzuk, s a hússal összekeverjük egy edényben és megfűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, izlés szerint fokhagymával, rómaiköménnyel. Ha ezzel megvagyunk, ezt rétegezzük a nyers kelkáposztalevelekkel és a nyers rizzsel az alábbik szerint, egy nagy jénaiedényben:
 
- kelkáposztalevelek kb. 8-adba vágva
- dalálthús-hagyma keverék vékonyan
- rászórunk egy vékony réteg  rizst a bögréből
 
Addig folytatjuk míg el nem fogynak a hozzávalók, edény mélységtől mérettől függően lényeg, hogy káposztalevéllel zárjuk a tetejét.
 
Utána a vizzel összekeverjüka a tejfőlt, ha szeretjük paradicsomosan (zaftosabb ízesebb lesz), akkor azt is belekeverjük. Izlés szerint kicsi sózhatjuk, s ezzel meglocsoljuk az összerakott ételt. Lefedjük,  és 180-200 C-on, 1-1,5 óra alatt készre sütjük.
 
Remekül összeérnek az ízek, a rízs megpuhul, a káposztalevél megpárolódik (talán még egészségesebb is, mert ne fő ki belőle a vitamin) egyedüli hátránya, hogy néha összeáll a húsréteg ha nem rakom elég vékonyan.
Jól le kell fedni, ne szökjön el belőle a gőz. Én először a jénaiedényben csináltam a fotó kedvéért, azóta viszont a vasedényemben készül egyrészt mert több fér bele, másrészt ,mert jobban tartja a hőt. Mi imádjuk!
 
Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat!
 
 
Megosztás/Mentés Megosztás