2023 március 31. péntek
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Márton napi liba egészben sütve almás-vörösboros lilakáposztával

szerző: Szerkesztőség
2013.11.09.
kategória: Egyéb kategória
libahollok_066
Megosztás a Facebookon

Már hét eleje óta nézegetem a boltok húsrészlegein megjelent szép hízott libákat, kacsákat s mikor megtudtam, hogy kedves barátok jönnek hétvégén ebédre, hol a férj történetesen Márton, már tudtam, hogy veszek egyet. (tovább...)

Már hét eleje óta nézegetem a boltok húsrészlegein megjelent szép hízott libákat, kacsákat s mikor megtudtam, hogy kedves barátok jönnek hétvégén ebédre, hol a férj történetesen Márton, már tudtam, hogy veszek egyet. A legkisebb libát választottam, bízva abban, hogy belefér a remek fedeles vasedényembe amiben egyébként két apróbb csirkét v. csülköt is szoktam sütni, tehát méretét tekintve nem kicsi. Épphogy befért a derék liba, így nagy kő esett le a szívemről, mert ha a vasedénybe nem fér nem tudtam volna miben megsütni.

 
 
Elkészítés:
A libát sütés előtti este megszabadítottam a felesleges tokoktól  egy szemöldökcsipesszel, meg kell így utólag mondanom ez volt a leghosszasabb és fáradságosabb feladat, pedig a hentesnél úgy tűnt szépen meg van tisztítva a kedves jószág. Apróra vágtam friss rozmaringot és kakukkfüvet (szárított is jó)  melyet sóval kevertem össze s ezzel kentem be a libát kívül-belül még a sütés előtti este.
Másnap csak elővettem és beraktam a vasedénybe és 180 Fokon elkezdtem sütni, azt írta a nagykönyv, hogy kilónként 30-35 percig süssük és közben forgassuk, hogy hol a melle, hol a háta legyen felfelé. Az én libám bő 4 kiló volt így bő 2 óra alatt megsült, miközben néha megforgattam és a kisült zsírt is leöntöttem alóla, s utána még 20 percet pirítottam fedő nélkül. Gyönyörű és nagyon finom lett!
Almás-vörösboros lilakáposzta
Mi mást is tálalhatnánk liba mellé, mint lilakáposztát, amit én bevallom bár nagyon szeretek, de ritkán csinálom, mert a káposztareszelés nem az erősségem. Szerencsére az Uram ezt a terhet levette vállamról, így gyorsan elkészült a káposzta.
 
Hozzávalók:
• 1 fej lilakáposzta
• 2 fej lilahagyma
• 5-6 szem alma
• 1-2 dl vörösbor
• fűszerek: cukor, só,  őrölt kömény
 
Elkészítés:
3 ek. kristálycukrot karamellizálok(egy nagy lábosban  szépen elkezdem hevíteni, míg aranybarna karamell nem lesz),  majd rászórom a reszelt káposztát, kockázott lila hagymát és a kis kockákra vágott almát s jó alaposan összekeverem. Ráöntöm a bort és fedő alatt párolom. Ízlés szerint  sózom és rakok hozzá őrölt köményt. Mi úgy szeretjük, ha nem fő teljesen szét a káposzta és még kicsit roppan a szájban, de persze már rég nem nyers és jól összeért az almával és a lilahagymával.
 
Remek körítés a liba mellé,  ha még egy jó újbort is kínálunk hozzá,  igazi vendégváró lakoma!
 
Illik még hozzá a hagymás-tört krumpli v. krumplipüré én most nem csináltam s hiányolták is, sebaj majd legközelebb!
 
Jó étvágyat, Vica mama
 
 
 
 
Előző cikk

Az év természetfotósa 2013. Tíz kép a legjobb 123-ból

Következő cikk

“Százszorszép a Bibliában”. Elkísérték utolsó útjára Ferencz Évát. (+Rádió összeállítás és VIDEÓK)

Következő cikk
asterales_-_bellis_perennis_-_kew_1

"Százszorszép a Bibliában". Elkísérték utolsó útjára Ferencz Évát. (+Rádió összeállítás és VIDEÓK)

Ajánlott

image

Nagy Gáspár megzenésített versei, 1956-ról. Mikor 100 gyermekhang énekbe szökken

6 év ago
img_5850

A hét kérdésének (9.) helyes válasza

11 év ago
p2160192

Nekünk, budakeszieknek, Hellner Donáta 27. helye felér egy győzelemmel a quebec – i ifjúsági Vb – én! 25 ÉVES A VIADAL SE

10 év ago
chestnut-60345_640

Vadgesztenye ​a ​mosódió magyar változata​ ​

5 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • 2 kép a készülő, gyönyörűséges Budakeszi Tanuszodáról 2023.01.11.
  • Fekete Stefán kalandos élete Budakeszitől Hawaii-ig 2023.01.10.
  • Coffee&Kids. Új kávézó nyílt Budakeszi Fő utcáján 2022.11.30.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!