2023 március 24. péntek
A Mi kisvárosunk
Nincs találat
View All Result
  • Főoldal
  • Hétköznapjaink
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Galéria
  • Vájt fül
A Mi kisvárosunk
Kezdőlap Egyéb kategória

Vica mama konyhája. Itt a spárgaszezon!

szerző: Szerkesztőség
2015.05.26.
kategória: Egyéb kategória
20150522_133510
Megosztás a Facebookon
Spárga a királyok eledele szokták mondani, mert XIV. Lajos francia király megparancsolta kertészének, hogy mindig legyen az asztalán – annyira szerette –  e kérésnek engedelmeskedve dolgozta ki kertésze a  speciális melegágyas termesztési módszert amivel forradalmasította s spárgatermesztést, és lett mindenki számára elérhető zöldség. (tovább…)

Spárga a királyok eledele szokták mondani, mert XIV. Lajos francia király megparancsolta kertészének, hogy mindig legyen az asztalán – annyira szerette –  e kérésnek engedelmeskedve dolgozta ki kertésze a  speciális melegágyas termesztési módszert amivel forradalmasította s spárgatermesztést, és lett mindenki számára elérhető zöldség. Kalóriaszegény, dúskál a C, B, E, K vitaminban, de kálium, magnézium, vas is bőven van benne. Én bevallom sokáig nem szerettem, főleg azért mert sok idő és macera volt a pucolgatása…
 
Aztán megtudtam a titkot: a zöld spárgát pucolni sem kell, a fehéret meg zöldséghámozóval vékonyan gyorsan meg lehet szabadítani a kesernyés hártyától. Ma vettem is gyorsan egy köteg zöld s egy köteg fehér spárgát és egyszerűen megsütöttem.
Már régóta szeretném megírni, hogy hála a Budakeszin  élő és alkotó  Lőrincz Éva keramikus-fazekas mesternek, szert tettem egy nagy kerek kerámia edényre, – amit kimondottan nekünk a 7 fős családra méretezett- melyben rendszeresen sütök zöldséget, húst, felfújtat. Gyorsan megsül benne az étel, csodásan összeérnek benne az ízek s gyönyörű dísze a tálalásnál az asztalnak. 
Most is e remek edényt használtam, s javaslom mindenkinek, szerezzen be egyet! (Kitűnő ajándék bármilyen alkalomra! )
 
Sült spárga  – afrikai harcsafilével –  (de bármilyen hússal, hallal jó elkészíthető)
 
Hozzávalók 5-6 főre:
 
500 -500 g  fehér és zöld spárga
4 nagyobb répa (én csak az legkisebb lányom kedvéért raktam bele, a sültrépa a kedvence)
1 póréhagyma 
1 fej újfokhagyma 
1 nagyobb  afrikai harcsa filé 
kis olívaolaj (én spray-t használtam igen praktikus)
só, citromkarika a díszítéshez és ha van kéznél akkor egy kis citromfű 
 
Elkészítés:

Megpucolom a répát és a póréhagymát, felkarikázva berakom a kerámiaedény aljára úgy, egyik félbe a hagymát, másikba a répát. Ráfújok egy-két fújás olíva olajat  és megsózom. Erre teszem a megpucolt spárgát, fejjel ellentétes irányba a zöldet, és a fehéret. Erre is szórok egy kis sót és olajat, majd lefedve berakom 160 C-ra a sütőbe. Kb. fél óra múlva egyszerűen rárakom a besózott harcsafilét amire rátűzöm  a zsenge fokhagyma fejet keresztben karikákra vágva és az apróra vágott citromfüvet és további fél órát sütöm lefedve, majd 10 percet fedő nélkül pirítom. Kívül roppanós belül vaj puha lett a spárga és a répa, a hagyma szétfőtt jó kis csatni-szósz lett belőle. 
 
Köretnek krumplipüré készült hozzá.  
 
Könnyű, finom, különleges étel, próbálják ki, megéri!
 
Vica Mama

 
 
 
Előző cikk

A budakeszi MILIMÁRI ihletője lehetne egy városunkban felállítandó zsánerszobornak!

Következő cikk

A budakeszi Gyerekköztársaság Egyesület kilépett a gyermeknap szervezéséből. Ez a „Városi Gyermeknap” már nem a mi „csendes” gyermeknapunk. (+VIDEÓ)

Következő cikk
img_9645-2

A budakeszi Gyerekköztársaság Egyesület kilépett a gyermeknap szervezéséből. Ez a „Városi Gyermeknap” már nem a mi „csendes” gyermeknapunk. (+VIDEÓ)

Ajánlott

image

Levendulás mézes puszedli

6 év ago
img_8156

A Biciklizz Budakeszin ismét útra kész! Budakeszi – Telki – Páty – Telki – Budakeszi.

10 év ago
img_7111

Vidám hangulatú papírgyűjtés a Széchenyi István általános iskolában. A SZIA diákjai ismét kitettek magukért

10 év ago
15

A tervezett budakeszi városközpont beépítési tanulmányait itt láthatják. Várjuk az olvasók észrevételeit!

7 év ago

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

Címkék

cba környezetvédelem Széll Kálmán tér uszoda álomvölgy
A Mi kisvárosunk

Budakeszi Családi Magazin Budakesziről, budakeszieknek

Follow us on social media:

Legújabb hírek

  • 2 kép a készülő, gyönyörűséges Budakeszi Tanuszodáról 2023.01.11.
  • Fekete Stefán kalandos élete Budakeszitől Hawaii-ig 2023.01.10.
  • Coffee&Kids. Új kávézó nyílt Budakeszi Fő utcáján 2022.11.30.

Kategóriák

  • Egyéb kategória
  • Galéria
  • Gasztrokeszi
  • Hétköznapjaink
  • Interjúk
  • Környezetünk
  • Lélek-melengető
  • Portrék
  • Természetfotósok
  • Vájt fül

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!

Nincs találat
View All Result
  • Home
  • Környezetünk
  • Gasztrokeszi
  • Interjúk
  • Hétköznapjaink
  • Lélek-melengető
  • Vájt fül
  • Természetfotósok
  • Civilek, Lokálpatrióták
  • Családok völgye

© 2020 A MI kisvárosunk - Minden jog fenntartva!