Kevésbé ismert neve: pohánka, haricska, pogány gabona, tatárka, tönkő. A hétköznapi életben a gabonafélékhez sorolják, azonban a keserűfűfélék családjába tartozó egyéves növény, melynek a legértékesebb része a virágos leveles szár és a három élű, barnás színű makkocska, mely egyben a termése. (tovább…)
Az egyik „mentőöv” lisztérzékenyeknek!
Hajdina – gabonaként ismert magocska, valójában egy keserűfűféle
Kevésbé ismert neve: pohánka, haricska, pogány gabona, tatárka, tönkő. A hétköznapi életben a gabonafélékhez sorolják, azonban a keserűfűfélék családjába tartozó egyéves növény, melynek a legértékesebb része a virágos leveles szár és a három élű, barnás színű makkocska, mely egyben a termése. A növény Közép-Ázsia mérsékelt égövi területeiről származik, elterjedése Európában a török illetve tatár népeknek köszönhető. Hazánkban ez a kevésbé ismeret magocska, régen gyakori táplálék volt, főleg a szegényebb emberek asztalán fordul elő. Ma az egészségtudatos táplálkozók fedezik fel újra. Oroszországban nemzeti ételnek számít, Németországban és Ausztriában is előszeretettel fogyasztják. Hasznos lenne a hajdina újrafelfedezése, mivel nemcsak az emberi táplálkozásban, hanem az állatok takarmányozásában is kiváló lenne, de a termőtalaj feljavításában is segítségünkre van. Kártevőkkel szembeni ellenálló-képessége miatt biotermesztésre alkalmas. Régen „méhlegelőnek” is vetették, a hajdina méznek gyógyító, szívvédő hatást tulajdonítottak.
Hatóanyagai:
A növény felbecsülhetetlen értékét a magas rost tartalom, a fehérje tartalom és a rutin nevű hatóanyag szolgáltatja.
A magas rost tartalomnak köszönhetően a hajdina növeli a bélperisztaltikáját, alkalmas a székrekedés kezelésére. A rutin fokozza az érfal rugalmasságát, valamint javítja a perifériás vérellátást, csökkenti a vénás pangást és kedvezően hat a nyirokáramlásra. Kiválóan hat a kapilláris vérzések okozta egészségkárosodás ellen is. A rutin fontosságát az is bizonyítja, hogy a népi gyógyászatban a magas vérnyomás kezelésére alkalmazták. Ezen kívül a hajdinában megtalálhatóak még a flavonoidok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is. A vitaminok szempontjából a növény igen gazdag E-, B1- és a B2-vitaminban. A hajdina igen kedvező ásványi anyag összetétellel rendelkezik. Magas magnézium, kálium és a kalcium tartalma mellett alacsonynak számit a nátrium tartalma. A nyomelemek közül nem elfelejtendő megemlíteni a vas, cink és réz tartalmat sem. A magas cink tartalomnak köszönhetően a hajdina szerepet játszik a HDL-koleszterin -jó koleszterint képzésében, melynek szintén érvédő hatása van, mint a rutinnak. Gyermekorvosok a hajdina fogyasztását kifejezetten ajánlják gyermekeinknek.
![](https://amikisvarosunk.hu/wp-content/uploads/2015/08/hajdina3-1.jpg)
Felhasználhatjuk levesbetétnek, köretnek, lisztjéből készíthetünk palacsintát, hajdinalepényt, sőt még tökfőzelékébe is tehetjük. Mindegy milyen formában, de fogyasszuk rendszeresen!
Tudta?
Egy napjainkban végzett felmérés rámutatott, hogy az 1-3 éves korú gyermekek étrendjében átlagosan öt-hatszor annyi fehér lisztből készült kenyérféle és pékáru szerepel, mint teljes értékű gabona. A gyermekek 1-3 éves korban a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét fogyasztják el, ami nagyban köszönhető a sós kenyérféléknek is. A cukros péksütemények, fánkok és társai pedig a gyermekkori elhízásért és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáért lehetnek felelősök. A köles, hajdina, árpagyöngy kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, ez igaz a zabpehelyre, teljes kiőrlésű búza- és rozslisztre is.
forrás: www.gyermekorvostarsasag.hu
Fontos tudni:
A hajdina túlzott fogyasztása során kialakulhat az úgy nevezett fagopirizmus pohánka-mérgezés, mely a fagopirin felhalmozódása miatt alakul ki. A fagopirin egy antraglikozid típusú vegyület, mely fotoszenzibilitást- fényérzékenységet okozhat. Az orbáncfűnek is ilyen hatása van, ezért kell odafigyelni ha rendszeresen fogyasztjuk. A fagopirin a bőrt fényérzékennyé teszi, és a napfény hatására bőrpír vagy gyulladás jelenhet meg. A fényérzékenységet a hajdina héjában lévő fényérzékenyítő vörös festékanyag válthatja ki, mely meleg vízben kioldódik. Ezért szükséges a hajdinát meleg vízben megmosni, picit áztatni vagy a főzés során képződött habot leszedni, vagy a nyákot leöblíteni.
Úgy tudom, hogy Vica mama hamarosan egy igazán egészséges hajdina levessel ismertet meg bennünket.
Vecsei Anett (Természetgyógyász- Reflexológus)